Ζώα celebrities στην Ελλάδα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παπαράτσι έχουν πάνω από δέκα μέρες που τον ψάχνουν μανιωδώς, και ας έχει έρθει ινκόγκνιτο στο Ρέθυμνο, και ας θέλει μονάχα να απολαύσει τα μπάνια του. Βλέπετε, η άφιξή του στην περιοχή τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα: όλη η Ελλάδα έμαθε πως στο Αμάρι τριγυρνά ο κροκόδειλος που τον λένε Σήφη.

Φυσικά, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ένοικος της αρχαίας κιβωτού που βρήκε το πέρασμα προς στο ποτάμι των ειδήσεων.

Οπως ο Αζάνκα, ο χιμπατζής που έκανε καριέρα ως αλλόκοτο πετ στο Πικέρμι, στη φάρμα του Μιλτιάδη Εβερτ αλλά τελικά κατέληξε στην Αγγλία, σε κέντρο αποκατάστασης δυστυχισμένων πιθηκοειδών, έτσι και ο Σήφης μπορεί τώρα να απολαμβάνει τιμές τοπικής μασκότ, αλλά αρκεί να υφαρπάξει μερικά κοτόπουλα και δεν αποκλείεται να έχει την τύχη των μινκ από την Καστοριά: τον Αύγουστο του 2010, που οι ακτιβιστές τα απελευθέρωσαν, ήταν «γλυκά, παγιδευμένα πλασματάκια». Τώρα που πνίγουν κουνέλια, κότες και πουλιά και η χάρη τους έχει φτάσει ώς τα αλβανικά σύνορα, αντιμετωπίζονται περίπου σαν τη γουνοφόρο πανούκλα.

Η αλήθεια είναι πως στο πάνθεον των ζώων που συγκλόνισαν την Ελλάδα, υπάρχουν πολύ πιο επαναστατικές μορφές από τα φρενιασμένα μινκ. Οπως ο σκύλος Κανέλλος, που περνούσε τα πρωινά του μεταξύ Πολυτεχνείου και Εξαρχείων και έτρωγε ό,τι έμενε από το δεκατιανό των φοιτητών. Οταν τα πράγματα αγρίευαν, ο Κανέλλος δεν δυσκολευόταν να διαλέξει στρατόπεδο και αυτήν την πρακτική ακολούθησε και ο επόμενος τετράποδος υπερασπιστής των αδυνάτων. Ο σκύλος που ονομάστηκε «Λουκάνικος» ήταν γραφτό να δοξαστεί στα πέρατα του επαναστατημένου κόσμου: η φυσιογνωμία του έγινε trademark μπιραρίας στη Μαδρίτη λίγο μετά που το Time τον ενέταξε στα πρόσωπα (ή στις μουσούδες;) της χρονιάς για το 2011. Ολα αυτά, βέβαια, αφού πρώτα ο Λουκάνικος είχε μπήξει τα ακονισμένα δοντάκια του σε στολές ΜΑΤ ων ουκ έστιν αριθμός και είχε αλυχτήσει on camera για να προειδοποιήσει τους ρεπόρτερ του BBC πως η επανάσταση πλησιάζει. Αλλωστε, κάπως έτσι τον εκτίμησαν και οι καλοί κύριοι που του προσέφεραν ένα ολόδικό του σκυλόσπιτο, ώστε τώρα πλέον ο Λουκάνικος να βλέπει την επανάσταση από την τηλεόραση.

Στο πόδι του, όμως (και πιο συγκεκριμένα στο μπροστινό του πόδι…), άφησε τους παλιούς του συναγωνιστές. Θα θυμάστε το κουαρτέτο των τετράποδων που πέρυσι τον Μάρτιο λιγουρεύτηκε το κλιμάκιο των τροϊκανών έξω από το υπουργείο Οικονομίας. Αν τυχόν εσείς το έχετε λησμονήσει, είναι βέβαιον πως το θυμάται ο κ. Νότης Μηταράκης: με το που έβγαλε το πόδι του από τη λιμουζίνα, το θρασύτερο μέλος της αγέλης σαν τον κροκόδειλο Σήφη επιχείρησε να αρπάξει το λαχταριστό μπατζάκι! Ο υφυπουργός γλίτωσε τελευταία στιγμή από του σκύλου τα δόντια. Και προφανώς κατάλαβε πως η σχέση των ζώων με την πολιτική είναι συχνά ταραχώδης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το καλοθρεμμένο περιστέρι που προσγειώθηκε στο μαλλί του Γ. Καρατζαφέρη στον αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο, με αποτέλεσμα εκείνος να θεωρήσει πως έλαβε τη θεία φώτιση; Στην πολιτική, τα ζώα λειτουργούν συμβολικά – γιατί όπως θα έλεγε και ο Αβέρωφ, «όποιο πρόβατο φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος». Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μπορεί να υπήρχε η περσική γάτα του Προκόπη Παυλόπουλου, να δίνει στυλιστικά τιπ για τη διαχείρηση ομοειδούς κόμης, αλλά στη νεότερη πολιτική ιστορία, ο Αίσωπος δεν θα είχε και πολλή δουλειά: Το σκυλάκι της Ολγας Κεφαλογιάννη έχει να ανταγωνισθεί μονάχα τους μακαρίτες λαγούς που κρατάει περήφανος στις φωτογραφίες ο Δ. Τζαμτζής, για να τους κάνει στιφάδο και να τους φάει ο Κ. Καραμανλής.

Και έτσι, ο κροκόδειλος που τον λένε Σήφη μπορεί να χαμογελάει πλατιά στα drones που τον φωτογραφίζουν από εκεί ψηλά. Προς το παρόν, κανένα άλλο τετράποδο, δίποδο ή ιπτάμενο δεν απειλεί τη μιντιακή μονοκρατορία του. Τουλάχιστον μέχρι να αρπάξει το κοτόπουλο που οδηγεί στην παγίδα. Γιατί τον παλιό εκείνο τον καιρό, και ο Πέτρος ο Πελεκάνος χαμογελούσε με το πλατύ του ράμφος στους έκπληκτους τουρίστες της Μυκόνου. Πού να φανταζόταν πως τριάντα χρόνια μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, ένας άλλος πελεκάνος θα υποδέχεται τους επισκέπτες στη θέση του και εκείνοι θα τον φωνάζουν και πάλι «Πέτρο»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή