Με ταχύτερο ρυθμό οι ανακρίσεις λόγω 18μήνου

Με ταχύτερο ρυθμό οι ανακρίσεις λόγω 18μήνου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με νέες βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος ο Νίκος Μαζιώτης, που απασχολεί τις διωκτικές αρχές από τις αρχές του 1990, βρίσκεται εκ νέου στη δίνη δικαστικών εκκρεμοτήτων, καθώς θα απολογηθεί ενώπιον τακτικού ανακριτή, μόλις η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει. Κατά τη διετία της «εξαφάνισής» του και έως ότου συλληφθεί, ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και σωρεία άλλων αδικημάτων συνθέτουν την τρομοκρατική του δράση, έτσι όπως αποτυπώνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του.

Ο Νίκος Μαζιώτης, που «εξαφανίστηκε» παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που οι δικαστικές αρχές έθεσαν όταν λόγω παρέλευσης της 18μηνης προσωρινής του κράτησης αφέθηκε ελεύθερος, έχει ήδη καταδίκη 50 χρόνων για την τρομοκρατική του δράση στον «Επαναστατικό Αγώνα». Ποινή που ασφαλώς δεν έχει αρχίσει να εκτίει, καθώς δεν πρόλαβε να τελειώσει η δίκη για τις εγκληματικές δραστηριότητες του «Επαναστατικού Αγώνα» και ο Μαζιώτης, όπως και η σύντροφός του Παναγιώτα Ρούπα, έγιναν άφαντοι.

Η παρέλευση του 18μήνου στις περιπτώσεις των Μαζιώτη και Ρούπα προκάλεσε, πριν από δύο χρόνια, σκληρές επικρίσεις κατά των δικαστικών αρχών που δεν οργάνωσαν τις δικαστικές διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς, επιτρέποντας έτσι στους επικίνδυνους τρομοκράτες να διαφύγουν. Ωστόσο, οι δικαστικοί λειτουργοί που ελέγχθηκαν πειθαρχικά για τις καθυστερήσεις στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την έγκαιρη έναρξη της δίκης των Μαζιώτη – Ρούπα τελικά απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη. Κρίθηκε ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν συντόμως την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα.

Μετά την επεισοδιακή σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, οι δικαστικές αρχές, εμφανίζονται πλέον αποφασισμένες να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και όσοι συλληφθούν ως συνεργοί του να δικαστούν προτού τα 18μηνα εκπνεύσουν και πάλι. Οι ανακρίσεις για τη δράση Μαζιώτη κατά την τελευταία διετία αναμένεται να ξεκινήσουν μόλις η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει και θα εξελιχθούν ανάλογα με τις έρευνες που με αμείωτους ρυθμούς διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι «αδειούχοι»

Ενδεχόμενες συλλήψεις συνεργών του Μαζιώτη και άλλων εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές δράσεις θα απασχολήσουν τις ανακριτικές αρχές τον Αύγουστο, καθώς ο κίνδυνος παρέλευσης των 18μήνων στοιχειώνει πλέον τις δικαστικές διαδικασίες για την τρομοκρατία. Αλλωστε, πέραν του Νίκου Μαζιώτη λόγω λήξεως της 18μηνης προσωρινής κράτησης εξαφανίστηκε και η Παναγιώτα Ρούπα, ηγετικό στέλεχος επίσης του «Επαναστατικού Αγώνα», αλλά και ο Κώστας Σακκάς που εμπλέκεται στη δράση άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης, των «Πυρήνων της Φωτιάς». Και αυτός καταζητείται από τις διωκτικές αρχές, όταν πριν από πέντε μήνες, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί, έγινε άφαντος.

Εκτός όμως από τα πολυσυζητημένα 18μηνα που έδωσαν τη δυνατότητα σε Μαζιώτη, Ρούπα και Σακκά να συνεχίσουν ανενόχλητοι τη δράση τους, και ο Χριστόδουλος Ξηρός με άδεια των αρμοδίων αρχών βρέθηκε «έξω». Η εξαφάνισή του μετά τη χορήγηση της έβδομης (!) άδειας από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν κρατούμενος, προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη και σωρεία επικρίσεων για τις ενέργειες, κυρίως, των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός που εξέτιε ποινή πολλαπλών ισοβίων -είχε καταδικαστεί 11 φορές για τις δολοφονίες της 17Ν- είχε λάβει πενθήμερες άδειες με την έγκριση του αρμοδίου εισαγγελέα των φυλακών και στην έβδομη κατά σειρά… αποφάσισε να μην επιστρέψει.

Και για τους χειρισμούς των εισαγγελικών λειτουργών στην περίπτωση Ξηρού, κυρίως της εισαγγελέως που έδωσε την έγκριση για την πρώτη άδεια, ζητήθηκαν εξηγήσεις από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ο σχετικός φάκελος ακόμα δεν έχει κλείσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις των ερευνών για την τρομοκρατία αναμένεται να καθορίσουν και τις δικαστικές έρευνες που θα ακολουθήσουν σε επίπεδο πλέον του ειδικού εφέτη ανακριτή για την τρομοκρατία κ. Δημητρίου Μόκα, ο οποίος θα εμπλακεί μόλις τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής είναι ολοκληρωμένα. Μέχρι τότε τη σκυτάλη των ανακρίσεων θα έχει τακτικός ανακριτής -στο Πρωτοδικείο Αθηνών- ο οποίος και θα λάβει την απολογία Μαζιώτη και όσων άλλων συλληφθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή