Εθελοντές έτοιμοι για όλα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλατεία Μεταξουργείου. Πενήντα κορίτσια και αγόρια, κρατώντας σακίδια και κιθάρες, περιμένουν το πούλμαν για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι διαφορετικό από όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα. Προορισμός; Η Σερβία και το μουσικό φεστιβάλ «Exit», στο οποίο θα συμμετάσχουν ως εθελοντές, έχοντας την ευκαιρία να βρεθούν ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως ο Damon Albarn, οι Pet Shop Boys και οι Suede και να ζήσουν το event μέχρι τα παρασκήνια, χωρίς εισιτήριο! Ευκαιρία που τους δίνει η GloVo, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες εθελοντισμού στην Ελλάδα, δημιούργημα του φοιτητή Κωσταπάνου Μηλιαρέση.

Η GloVo (από τις λέξεις «Global Volunteers», δηλαδή «Παγκόσμιοι Εθελοντές») έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 3.000 μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως 18-24 ετών, σχεδόν τα μισά από τα οποία άρχισαν να ασχολούνται για πρώτη φορά με τον εθελοντισμό χάρη στη συγκεκριμένη ομάδα. Διασκέδαση, δυνατές φιλίες, γνωριμία με επιστήμονες και καλλιτέχνες έως και ανεύρεση εργασίας είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τόσους νέους να ακολουθούν τις δράσεις της GloVo. «Οταν με κάποιους ανθρώπους βοηθάς στην ετοιμασία και στη διεκπεραίωση μιας σειράς από events, δένεσαι πολύ πιο γρήγορα μαζί τους απ’ ό,τι αν ήσασταν, π.χ., απλώς συμφοιτητές», λέει η 21χρονη Γκαμπριέλα Τελεκφάλβη, φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Πειραιά. «Και αν τα events αυτά κάποια στιγμή τελειώνουν, οι φιλίες μένουν». «Ακόμη και όταν ψάχνουμε για εργασία, οι εργοδότες στη συνέντευξη πάντα δείχνουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή μας στην GloVo», συμπληρώνει ο 24χρονος Βασίλης Μούσκας, φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργαζόμενος σε διαφημιστική εταιρεία.

Για τον 23χρονο εμπνευστή της GloVo, Κωσταπάνο Μηλιαρέση, ο εθελοντισμός ήταν προ πολλού τρόπος ζωής – και η αφορμή να ζήσει τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής του, μεταξύ των οποίων ένα τρίμηνο συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού στην Ταϊβάν.  «Στην Ελλάδα, πολλοί νέοι ήθελαν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε εκδηλώσεις σχετικές με τις σπουδές ή τα ενδιαφέροντά τους, αλλά δεν ήξεραν πώς. Από την άλλη, διοργανωτές δυσκολεύονταν να βρουν άτομα για να τους βοηθήσουν. Σκέφτηκα να δημιουργήσω την GloVo, μέσω της οποίας οι πιο κατάλληλοι εθελοντές θα επιλέγονταν, θα εκπαιδεύονταν και θα στέλνονταν στα αντίστοιχα events».

Την ιδέα της δημιουργίας μιας δικτυωμένης «δεξαμενής» εθελοντών, που θα οργανώνει και θα διαχειρίζεται στοχευμένα και αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό της, παρουσίασε ο Κωσταπάνος -μαζί με τους Αρη Κωνσταντινίδη, Χάρη Νινιό, Γιάννη Τσιμαλή και Χρήστο Παναγιώτου- στον πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Athens Startup Weekend University 2012, κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο. Σήμερα η GloVo πλέον έχει κατά μέσον όρο 10 εγγραφές μελών καθημερινά και καλύπτει μία εκδήλωση κάθε πέντε μέρες.

Από τα 100 και πλέον events στα οποία έχει συμμετάσχει ξεχωρίζουν το TEDxAthens, η ART Athina, τα φεστιβάλ Dreamland στην αρχαία Ολυμπία και «Eden» στη Σκωτία. Τους τελευταίους μήνες η ομάδα δίνει προτεραιότητα και σε κοινωνικές δράσεις: δεντροφύτευση, φαγητό για αστέγους, αιμοδοσία, μέχρι και μαραθώνιο zumba για φιλανθρωπικό σκοπό!

Από τη νέα αντίληψη για τον εθελοντισμό ουδείς εξαιρείται: στις δράσεις της συμμετέχουν πλέον και ΑμεΑ, για να βοηθήσουν και να βοηθηθούν. «Παρότι σε ορισμένους τομείς έχουν δυσκολίες, σε άλλους έχουν δεξιότητες πολύ πιο ανεπτυγμένες απ’ ό,τι ένας τυπικός εθελοντής», εξηγεί ο Κωσταπάνος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κέρδισε υποτροφία του προγράμματος Αγγελόπουλου – Clinton Global Initiative University, μέσω του οποίου βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτερες ιδέες φοιτητών παγκοσμίως, που συνδέουν την επιχειρηματικότητα με την αλληλεγγύη. Προ ημερών, στο πλαίσιο της «Δράσης στους δρόμους», εθελοντές κάθισαν οι ίδιοι σε αναπηρικό καροτσάκι για να διαπιστώσουν πόσο (α)φιλόξενη είναι η Αθήνα για άτομα με αναπηρία.

Μια ομάδα όπως η GloVo, όμως, είναι οικονομικά βιώσιμη; «Αν η συμμετοχή των εθελοντών σε κάποια εκδήλωση συνεπάγεται οικονομικό κόστος, αυτό το καλύπτουν οι διοργανωτές», απαντά ο Κωσταπάνος. «Βέβαια, θα μπορούσαμε να επιλέγουμε δράσεις που θα μας απέφεραν περισσότερα χρήματα, αλλά προτιμάμε εκείνες που αφενός δίνουν τα πιο πολλά εφόδια στους εθελοντές μας και αφετέρου έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο». 

Το πούλμαν φτάνει και οι εθελοντές βιάζονται να φορτώσουν τα μπαγκάζια τους. Προλαβαίνουμε να ρωτήσουμε τον Κωσταπάνο τι τελικά χρειάζεται ώστε ένας νέος, εν μέσω κρίσης, να φέρει την αλλαγή στην καθημερινότητα τη δική του, αλλά και των γύρω του. «Αντί να διαμαρτύρεται διαρκώς για ό,τι συμβαίνει, απλώς να αναλάβει δράση», απαντά. «Με μια ιδέα που δίνει λύση σε ένα πρόβλημα, μια ομάδα που μπορεί να την υποστηρίξει και μια καλή δομή για την υλοποίησή της, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Και για όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία, λύσεις μπορούν να βρεθούν». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή