Εντυπωσιακή αρχαϊκή νεκρόπολη σε οικόπεδο στη Χίο

Εντυπωσιακή αρχαϊκή νεκρόπολη σε οικόπεδο στη Χίο

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την είδηση της αποκάλυψης αρχαϊκού νεκροταφείου στη Χίο. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει μία ταφή αλόγου, η πρώτη που έρχεται στο φως στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά την πραγματοποίηση δοκιμαστικής έρευνας σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» του Δήμου Χίου, αποκαλύφθηκε τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα. Οι ταφές, που αποκαλύφθηκαν στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου, βρέθηκαν σε επάλληλα στρώματα, τοποθετημένες σε βότσαλα θαλάσσης. Πρόκειται για ταφές σε μεγάλους, πήλινους πίθους, το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος. Οι πίθοι είναι ακόσμητοι ή φέρουν γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις. Οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα και σε συνεσταλμένη στάση. Βρέθηκαν επίσης ακόσμητες πήλινες σαρκοφάγοι τύπου Κλαζομενών και εγχυτρισμοί νηπίων καθώς και μία λίθινη σαρκοφάγος. Την πολυπληθέστερη, ωστόσο, κατηγορία αποτελούν οι ελεύθερες ταφές νεκρών σε ύπτια στάση.

Η ταφή αλόγου, ωστόσο, ξεχωρίζει. Το άλογο, που ήταν τοποθετημένο σε στάση ανάπαυσης, στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρο στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή