«Κρατούν» ανοιχτή τη δικογραφία για τη Χ.Α.

«Κρατούν» ανοιχτή τη δικογραφία για τη Χ.Α.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθοδεύσεις για να ροκανίσουν τον χρόνο με στόχο να λήξουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης και να αποφυλακιστούν απεργάζονται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μπλοκάροντας τις δικαστικές διαδικασίες και την ανάκριση, η οποία βρίσκεται στο τέλος και δεν μπορεί να κλείσει.

Αιτήματα σωρηδόν για αποφυλακίσεις προφυλακισμένων στελεχών της Χ.Α. αλλά και για εξέταση μαρτύρων, κυριολεκτικώς στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης του ανακριτικού έργου, κατατίθενται καθημερινά στις ειδικές ανακρίτριες. Οι εμπλεκόμενοι της Χ.Α. κάνοντας χρήση εργαλείων που παρέχει ο νόμος για τη διασφάλιση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, επιχειρούν με την υποβολή όψιμων αιτημάτων να καθυστερήσουν το κλείσιμο της ανάκρισης για να μην προλάβει η ελληνική Δικαιοσύνη να δικάσει την υπόθεση της Χ.Α. προτού ο εφιάλτης της λήξης των 18μηνων στοιχειώσει και αυτήν τη μεγάλη υπόθεση.

Πάνω από δέκα προσωρινά κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, ενώ ειδικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που βρίσκεται περί τους εννέα μήνες στη φυλακή, έχει τώρα υποβάλει αίτημα και για εξέταση μαρτύρων. Συγκεκριμένα, την εξέταση, μετά τη λήξη όλων των απολογιών, και της δικής του, 13 μαρτύρων, ενώ αιτήματα ανάλογης φύσεως έχουν υποβάλει και οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Παύλου Φύσα, μεταξύ των οποίων και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, που ζητάει τώρα να βγει από τη φυλακή.

Ο ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου εξετάζουν, ως έχουν υποχρέωση, τα αιτήματα που υποβάλλονται χωρίς να μπορούν να κλείσουν τον φάκελο της δικογραφίας για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την υποβολή της πρότασης του αρμόδιου εισαγγελέα για την παραπομπή ή μη των εμπλεκομένων σε δίκη.

Και ενώ είναι πρόδηλο ότι η υποβολή των αιτημάτων των εμπλεκομένων την τελευταία στιγμή της ανάκρισης ενέχει το στοιχείο της καταχρηστικότητας, εντούτοις η νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι που να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κατηγορουμένους που θέλουν να ακυρώσουν τις δικαστικές διαδικασίες. Πρόσφατη πρόταση για νομοθετική ρύθμιση -γιατί με τις διατάξεις αυτές ταλαιπωρούνται σχεδόν όλοι οι ανακριτές- δεν προχώρησε. Σύμφωνα με αυτή, οι εμπλεκόμενοι σε μια ποινική υπόθεση μπορούν αντί του ανακριτή να υποβάλουν όσα αιτήματα έχουν στο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου οι ανακρίσεις να ολοκληρώνονται και η μεν Δικαιοσύνη να προχωρεί και οι ίδιοι να μη χάνουν τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η δίκη της Χ.Α., αν δεν ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο, είναι βέβαιο ότι τα 18μηνα θα λήξουν και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι θα αποφυλακιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή