Προσφυγή ομόφυλων ζευγαριών

Προσφυγή ομόφυλων ζευγαριών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προσφυγή, όχι ενός αλλά συνολικά 162 ομόφυλων ζευγαριών (166 γυναίκες, 157 άνδρες και ένα διεμφυλικό άτομο), ταχυδρόμησε προχθές, 21 Ιουλίου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η εν λόγω κίνηση είναι η «απάντηση» που από καιρό προετοίμαζε η ελληνική κοινότητα ομοφυλοφίλων στη μη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με την απόφαση του Δικαστηρίου, που έκρινε ως διάκριση την εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, τον περασμένο Νοέμβριο. Το Δικαστήριο, μάλιστα, προέβλεπε αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ σε κάθε ζευγάρι. Η νέα προσφυγή, που ενδέχεται να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στην Ελλάδα, στόχο έχει να λειτουργήσει ως (τελικός) μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση. «Πιθανώς, υπό το βάρος ενός τέτοιου ποσού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να πεισθούν όσοι έως σήμερα τηρούν αρνητική στάση», αναφέρει στην «Κ» ο νομικός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δρ Βαγγέλης Μάλλιος, συντάκτης της πρώτης προσφυγής τριών ομόφυλων ζευγαριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είχε απειλήσει με αφορισμό τους φίλα προσκείμενους βουλευτές, ενώ η Ιερά Σύνοδος σε εγκύκλιό της είχε κάνει λόγο για «εκτροπή του οικογενειακού θεσμού» αν ψηφιζόταν η εν λόγω τροπολογία. Αντίστοιχα, σφοδρή αντίδραση επέδειξαν και βουλευτές της Ν.Δ., επηρεάζοντας τη στάση της κυβέρνησης συνεργασίας.

Στην τωρινή προσφυγή καταγράφεται εν συντομία όλο το ιστορικό, όπως η τροπολογία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2010 και η εκ νέου έκκληση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην κυβέρνηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, να την υιοθετήσει. Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου αφενός για να συμπεριληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης, αφετέρου για να διορθωθούν πολλές παραλείψεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τα ετερόφυλα ζευγάρια (π.χ. εργασιακά- ασφαλιστικά δικαιώματα προστατευόμενου μέλους).

Ταυτόχρονα, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ είχαν προτείνει τροποποιήσεις στον ισχύοντα νόμο. Στην προσφυγή αναφέρονται και οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς τον Μάιο του 2014 ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να κάνει λόγο στο Συμβούλιο της Ευρώπης για αναγκαιότητα μελέτης του εθνικού δικαίου πριν από τη συμμόρφωση.

«Οσο η Ελλάδα θεωρεί τους/τις συντρόφους και τα παιδιά μας αόρατα, εμείς θα αντικαθιστούμε τις λευκές σημαίες με πολύχρωμες. Δεν κρυβόμαστε. Δεν σιωπάμε. Δεν απολογούμαστε», καταλήγει η προσφεύγουσα Ελίζα Μπαρμαξίζογλου- Γκορόγια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή