Εξηγήσεις για την πώληση της Proton Bank

Εξηγήσεις για την πώληση της Proton Bank

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξηγήσεις ως ύποπτος καλείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σε βάρος του κ. Προβόπουλου είχε κατατεθεί αναφορά από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για παράνομες δανειοδοτήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ από την τράπεζα στο χρονικό διάστημα που ήταν στον έλεγχό του.

Εκτός από τον κ. Προβόπουλο, σε εξηγήσεις έχουν κληθεί άλλα επτά μέλη της αρμόδιας επιτροπής που ενέκριναν την εξαγορά ποσοστού 31,5% της Proton Bank, η οποία άνηκε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν τόσο ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής εγκρίσεων είναι άμεση συνέργεια σε απιστία (σε βαθμό κακουργήματος).

Σε βάρος του Γ. Προβόπουλου αναφορά είχε υποβάλει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης όταν είχε κληθεί από τη δεύτερη ανακρίτρια σε απολογία, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι έρευνες της δικαιοσύνης για τα παράνομα δάνεια της Proton Bank διενεργούνται μεροληπτικά μόνον σε βάρος του.

Οι εξηγήσεις θα δοθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, που χειρίζονται και τη σχετική δικογραφία.

Λίστα Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, βαίνει προς το τέλος η ανακριτική διαδικασία για την πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, καθώς ο ειδικός ανακριτής που έχει αναλάβει το σκέλος των υπευθύνων του ΣΔΟΕ πέρασε στο στάδιο των απολογιών, καλώντας τους πρώην επικεφαλής του, Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη.

Και οι δύο ζήτησαν χθες και έλαβαν προθεσμία και θα απολογηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της απιστίας, ενώ ο Ιωάννης Διώτης αντιμετωπίζει και πρόσθετη κατηγορία για υπεξαγωγή εγγράφου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Διώτης είχε λάβει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το αντίγραφο-στικάκι της αρχικής λίστας και φέρεται να το παραποίησε, ενώ ο κ. Καπελέρης είχε παραλάβει μία λίστα 20 ονομάτων από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, με την εντολή να ελέγξει εάν όντως αντιστοιχούν τα ονόματα σε λογαριασμούς.

Μετά τις απολογίες οι ανακρίσεις θα ολοκληρωθούν, ενώ το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου έχει παραπεμφθεί με απόφαση της Βουλής στο Ειδικό Δικαστήριο και εκκρεμεί σε δικαστικό συμβούλιο στον Αρειο Πάγο.

Ο πρώην υπουργός ήδη έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, όπως επίσης και τα συγγενικά του πρόσωπα που διέθεταν λογαριασμούς στην επίμαχη λίστα, τα αρχεία των οποίων αφαιρέθηκαν από αυτήν, προκαλώντας και το όλο θέμα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει αρνηθεί ότι ήταν αυτός που αφαίρεσε τα αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ, το ίδιο και οι συγγενείς του. Η υπόθεση για τον πρώην υπουργό βρίσκεται σε εκκρεμότητα -όσον αφορά την υποβολή εισαγγελικής πρότασης- στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί αν τελικά θα δικαστεί ο πρώην υπουργός ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αν τελικά η απόφαση του συμβουλίου είναι υπέρ της δίκης, τότε το Ειδικό Δικαστήριο θα συγκροτηθεί για δεύτερη φορά ύστερα από 25 χρόνια, από τότε που έγινε η δίκη του Γ. Κοσκωτά για την Τράπεζα Κρήτης. Η σχετική απόφαση περί της συγκροτήσεως ή μη Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή