Προανάκριση από τη ΔΕΗ για θάνατο ΑμεΑ

Προανάκριση από τη ΔΕΗ για θάνατο ΑμεΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διοικητική προανάκριση για την αξιολόγηση του τραγικού συμβάντος που σημειώθηκε προχθές το μεσημέρι στην Κρήτη, όπου 56χρονη τετραπληγική άφησε την τελευταία της πνοή μια ώρα μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της οικίας της λόγω απλήρωτων λογαριασμών, προχώρησε η ΔΕΗ. Η 56χρονη, σύμφωνα με τους συγγενείς της, έκανε χρήση μηχανικής υποστήριξης από τρία μηχανήματα όλο το 24ωρο. Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της χθες τόνισε ότι δεν γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η 56χρονη δεν δηλώθηκε ποτέ και δεν υπήρξε ένταξη στο μητρώο των ευάλωτων καταναλωτών για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει ποτέ σε διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους τέσσερις μήνες που προβλέπεται από την πολιτεία, αναφέρει η ΔΕΗ. Σημειώνει ωστόσο ότι, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της επιχείρησης, έχει συσταθεί επιτροπή διοικητικής προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση του συμβάντος. Επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς επίσης και ότι ουδέποτε έχει ζητηθεί διακανονισμός οφειλής.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 656.000 χιλιάδες καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και δεν διατρέχουν κίνδυνο διακοπής ρεύματος από οφειλή, ενώ μεταξύ αυτών υπάρχουν 5.874 άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησαν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη και απάνθρωπη» ενέργεια τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της οικίας της 56χρονης και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της αποθανούσας τόνισε ότι θεωρεί αυτονόητη την εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα. Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο της 56χρονης εξέφρασε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου και επανέφερε την έγγραφη πρότασή της προς τη ΔΕΗ για συνεχή ηλεκτροδότηση στα άτομα που υποστηρίζονται από ηλεκτρικά μηχανήματα.

Τουλάχιστον συνυπεύθυνη για τον θάνατο της 56χρονης στα Χανιά χαρακτήρισε τη ΔΕΗ η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. «Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εν έτει 2014, έρμαια υπηρεσιών, γραφειοκρατών, ελλιπούς ενημέρωσης και έλλειψης ευαισθησίας, θρηνούν ένα μέλος της οικογένειάς τους», επισήμανε η Συνομοσπονδία, καλώντας την πολιτεία, την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ταμείων να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ΑμεΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή