Ελληνογερμανική ατζέντα ανάπτυξης

Ελληνογερμανική ατζέντα ανάπτυξης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, ιατρικός τουρισμός, αλλά και μετατροπή της Θεσσαλονίκης στο κέντρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας των Βαλκανίων είναι μερικά από τα θέματα της ελληνογερμανικής ατζέντας. Την Τρίτη έφτασε εκ νέου στη χώρα μας ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας κ. Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο οποίος στη συνομιλία του με την «Κ» δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη πολλών προγραμμάτων, που γεννήθηκαν στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης: οι επαγγελματικές σχολές διττής εκπαίδευσης, η προώθηση ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, η έναρξη παραθεριστικών προγραμμάτων για ΑμεΑ και ηλικιωμένους κ.ά. «Οι σχολές διττής εκπαίδευσης σε Αθήνα και Ηράκλειο είχαν εξαιρετική απήχηση και τώρα διερευνάται το ενδεχόμενο για ίδρυση μιας ακόμη στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο σπουδών τα λογιστικά», δηλώνει ο κ. Φούχτελ. Επειτα, άλλωστε, από έναν χρόνο λειτουργίας τριών τμημάτων στον τομέα του τουρισμού, το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει επτά τμήματα.

Φαίνεται, επίσης, ότι μια νοητή γραμμή συνδέει τη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου με αυτήν της Θεσσαλονίκης. «Εχει ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των ιδιοκτητών ιστορικών κλαμπ του Βερολίνου, που θεωρείται παράδεισος της νυχτερινής ζωής στην Ευρώπη με τους συναδέλφους Θεσσαλονικείς», σημείωσε ο κ. Φούχτελ, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει το αντίστοιχο κέντρο για τα Βαλκάνια». Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αντενάουερ. Οι Γερμανοί μοιάζουν ενθουσιασμένοι από τη συμπρωτεύουσα, που τους θυμίζει το Βερολίνο μετά την πτώση του τοίχους, και διαβλέπουν προοπτικές, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία πολυχώρων πολιτισμού.

Εξίσου επιτυχές ήταν το παραθεριστικό πρόγραμμα για ΑμεΑ και ηλικιωμένους που ξεκίνησε πιλοτικά την άνοιξη στη Ρόδο. «Το φθινόπωρο θα έρθουν τρεις ομάδες των 20 ατόμων», σημειώνει ο κ. Andreas Fraedrich, σύμβουλος του υφυπουργού σε θέματα υγείας, «ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλα μεγάλα νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη». Καθώς το θέμα του ιατρικού τουρισμού, που εμπεριέχει δύο σκέλη (ειδική θεραπεία ή επέμβαση και ειδική φροντίδα), είναι κορυφαίο, η γερμανική αποστολή συναντήθηκε τόσο με τα επιτελεία του υπουργείου Υγείας όσο και του Υπουργείου Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προσφέρθηκαν χθες φάρμακα στο παράρτημα της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Λέσβο, δεύτερο σταθμό της επίσκεψης. Εκεί, ακόμη, έγιναν συναντήσεις με ελαιοπαραγωγούς για την προώθηση της πιστοποίησης, απαραίτητης προϋπόθεσης για την εξαγωγή ελαιόλαδου.

Ωστόσο, η επίσκεψη των Γερμανών αξιωματούχων θα ολοκληρωθεί στην Κρήτη, όπου σχεδιάζεται να οργανωθεί η επόμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση, εντός του 2015, αλλά και μια μικρότερης εμβέλειας προ-συνέλευση εντός του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή