«Ξετινάζουν» τις λίστες φοροφυγάδων

«Ξετινάζουν» τις λίστες φοροφυγάδων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχείριση του απόλυτου χάους της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος επί σειρά ετών -εικόνα που αποτυπώνεται σε λίστες και ηλεκτρονικά αρχεία- επιχειρούν τώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς με τη συνδρομή ελεγκτών από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες. Ο στόχος είναι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων αρχών «και να πληρώσουν» χιλιάδες πολίτες με αδήλωτα αλλά και παράνομης προέλευσης εισοδήματα, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι πολυσυζητημένες λίστες, όπως η επονομαζόμενη «Λαγκάρντ» που έφθασε στη χώρα μας από τη Γαλλία, αλλά και εκείνη με τους 52.000 που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αποτελούν την τεράστια «ελεγκτέα ύλη» που μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνών οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Παράλληλα, ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών, υπό την άμεση εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, επιχειρεί να βγάλει άκρη στον κυκεώνα των 65 CD που περιλαμβάνουν τα ονόματα όσων είχαν κατάθεση από 300.000 και πάνω κάποιο έτος από το 2000 και μέχρι σήμερα. Το τεράστιο εύρος των ελεγχομένων καθιστά το έργο των αρμόδιων αρχών ιδιαίτερα σύνθετο και δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στα ελεγκτικά κλιμάκια που θεωρούν ότι ακυρώνει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα στοχευμένης έρευνας για εκείνους -και είναι πολλοί…- που έχουν ξεπλύνει μαύρο χρήμα ή έχουν αδήλωτα εισοδήματα και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης.

Ομως, παρά τα ανυπέρβλητα πολλές φορές προβλήματα, που καταδεικνύουν την ανυπαρξία ή την ελλιπή οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν βάλει μια τάξη και έχουν δρομολογήσει σημαντικούς ελέγχους στο πεδίο της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, που έχει προκαλέσει μείζονα αντιπαράθεση σε πολιτικό πεδίο, βρίσκεται σε προχωρημένο έλεγχο για τους περισσότερους που διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή από τους ελέγχους προκύπτει ότι διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ μέσω των επίμαχων λογαριασμών χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν.

Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, που έχει αναλάβει την ευθύνη εποπτείας και συντονισμού των ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρήσει, με τη συνδρομή κλιμακίου ελεγκτών από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες, σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε επιχειρηματίες που φιγουράρουν στη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 50 ονόματα -οι περισσότεροι πασίγνωστοι επιχειρηματίες με ποικίλη δραστηριότητα- έχουν ελεγχθεί και μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμα των ελέγχων για τον καθένα χωριστά και οι ενέργειες των αρμόδιων αρχών που θα ακολουθήσουν.

Κραυγαλέες περιπτώσεις

Η λίστα Λαγκάρντ, όπου περιλαμβάνονται 2.050 καταθέτες, αναμένεται να απασχολήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για μήνες, καθώς η έρευνα έχει ξεκινήσει πρώτα με τους «μεγάλους» και θα συνεχιστεί με τους καταθέτες μικρότερων ποσών. Ηδη, από τους ελέγχους, έως τώρα, εντοπίζονται περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής με αδήλωτα ποσά εκατομμυρίων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το χρήμα είναι μαύρο και άγνωστης προέλευσης…

Ενδεικτική είναι η περίπτωση οδοντιάτρου με κατάθεση 13 εκατομμυρίων ευρώ, στη συγκεκριμένη λίστα, και δηλωμένα εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 18.000 ευρώ! Εκεί όμως που πραγματικά επικρατεί όργιο φοροδιαφυγής είναι τα 65 ηλεκτρονικά αρχεία με καταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της ημεδαπής που έχουν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ για φυσικά πρόσωπα με καταθέσεις πάνω από 300.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Εχουν εντοπιστεί περιπτώσεις καταθέσεων της τάξεως των 150 εκατομμυρίων ευρώ με δηλωμένα εισοδήματα που μόλις αγγίζουν τις 30.000, ενώ υπάρχει και περίπτωση με σύνολο καταθέσεων 230 εκατομμυρίων ευρώ που ερευνάται σε βάθος. Από λίστες, όπως προκύπτει, «πάμε καλά», αλλά από δυνατότητες ελεγκτικών μηχανισμών είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή