Εισαγγελέας: Ενοχοι οι κατηγορούμενοι για τη Μανωλάδα

Εισαγγελέας: Ενοχοι οι κατηγορούμενοι για τη Μανωλάδα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Την ενοχή των κατηγορουμένων κατά το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών Διονυσία Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής αγόρευσής της για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα.

Για περίπου μία ώρα, η εισαγγελέας μιλούσε για όσα συνέβησαν στη Νέα Μανωλάδα στις 18 Απριλίου του 2013, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο κράτος, αφού, όπως είπε, απουσίαζαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ειδικότερα για τον επιχειρηματία ζήτησε να καταδικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, για τους άλλους δύο εισηγήθηκε την καταδίκη τους για βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες σε βάρος των μεταναστών και για τον τέταρτο τη συνέργειά του σε διάφορα αδικήματα. Επίσης η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι τρεις τελευταίοι κατηγορούμενοι δεν ήταν σε κατάσταση άμυνας.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο επιχειρηματίας που είχε ενοικιάσει τις καλλιέργειες με τις φράουλες ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία επαφή με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, δεν είχε σχέση με την επίθεση και ότι εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη Λάππα Αχαΐας, όπου είχε συζητήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες για την εξαγωγή του προϊόντος στη Ρωσία. Οπως πρόσθεσε, «δεν έκανα τίποτα, δεν γνωρίζω γιατί πήγα φυλακή, ούτε είμαι άτιμος». Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους ενόρκους, τόνισε ότι «δεν έχω μάθει να χρωστάω σε κανέναν».

Οι άλλοι δύο από τους κατηγορουμένους, που φέρονται ότι είχαν ενεργό ρόλο στην επίθεση, ισχυρίστηκαν ότι πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν τους μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί. Οπως υποστήριξαν, φοβήθηκαν για τη ζωή τους, επειδή οι μετανάστες είχαν στα χέρια τους ξύλα και άλλα αντικείμενα. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ισχυρίστηκε ότι ο επιχειρηματίας τού έστελνε κατά καιρούς χρήματα που ήταν αναγκαία για την παραγωγή της φράουλας και έτσι πλήρωνε τα ημερομίσθια των εργατών γης.

Από την πλευρά τους, οι μάρτυρες κατηγορίας περιέγραψαν πώς δέχτηκαν την επίθεση. Οπως υποστήριξαν, στην αρχή άκουσαν πυροβολισμούς στο αέρα και στη συνέχεια κάποιοι από τους πυροβολισμούς ήταν και σε ευθεία βολή.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του λογιστηρίου του επιχειρηματία κατέθεσε ότι ο εργοδότης της δεν είχε σχέση με τους εργάτες, αλλά μόνο με τους υπεύθυνους παραγωγής των καλλιεργειών και πρόσθεσε ότι η πληρωμή γινόταν μετά την παράδοση του προϊόντος, γι’ αυτό και υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων. Η μάρτυρας πρόσθεσε ακόμη ότι ο εργοδότης της δεν μπορούσε να γνωρίζει τις οφειλές προς τους αλλοδαπούς εργάτες και ότι ο ρόλος του περιοριζόταν στο να δίνει τις παραγγελίες για το παραγόμενο προϊόν.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, έγινε λόγος για κλίμα εκφοβισμού σε βάρος μαρτύρων κατηγορίας. Η πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ενημέρωσε το δικαστήριο για την καταγγελία και τη μήνυση που έκανε αλλοδαπός εργάτης γης, και μάρτυρας στην υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, άγνωστα άτομα τον κτύπησαν μέσα στο πρόχειρο κατάλυμα όπου μένει. Ενας ακόμη μάρτυρας κατηγορίας κατήγγειλε ότι είχε δεχτεί επίθεση από ομάδα ατόμων στο εσωτερικό του δικαστικού μεγάρου, που, όπως είπε, ήθελαν να τον τρομοκρατήσουν για όσα είχε καταθέσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή