Χάραξη αιγιαλού με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου

Χάραξη αιγιαλού με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο πιο «ακίνδυνο» κομμάτι του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό, αυτό της χάραξης των ορίων του σε όλη τη χώρα με βάση στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, περιελήφθη τελικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπει δε ότι η χάραξη ζώνης παραλίας θα γίνει προαιρετική (από υποχρεωτική σήμερα) με βάση την κρίση επιτροπής που θα συγκροτηθεί.

Μετά το πλήθος αντιδράσεων που υπήρξαν στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, τελικά προκρίθηκε η λύση να προχωρήσει, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, το πιο «ανώδυνο» κομμάτι του. Προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία χάραξης αιγιαλού (σήμερα λιγότερο από το 10% του αιγιαλού της χώρας είναι οριοθετημένο), το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τη χρησιμοποίηση ερευνητικού προγράμματος της Κτηματολόγιο Α.Ε., με βάση το οποίο έγινε προκαταρκτική χάραξη αιγιαλού σε όλη τη χώρα. Οι χάρτες θα εξεταστούν και θα εγκριθούν από τις κτηματικές υπηρεσίες, διαδικασία που εγγυάται το αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα της χρήσης του συγκεκριμένου υλικού είναι ότι θα επισπευστεί η χάραξη αιγιαλού σε όλη τη χώρα, η οποία σήμερα γίνεται κατά περίπτωση, συνήθως έπειτα από αίτηση ιδιώτη και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ετσι θα αποκαλυφθεί και το πλήθος των αυθαιρεσιών που έχουν ανά τα έτη ανεγερθεί στους αιγιαλούς, επιτρέποντας στο υπουργείο Οικονομικών να προωθήσει τον καταλογισμό και την είσπραξη προστίμων. Το μειονέκτημα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, είναι ότι οι ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη οικολογικά κριτήρια.

Τέλος, παραμένει στη ρύθμιση ένα από τα σημεία που είχαν επικριθεί ως προβληματικά: η χάραξη της ζώνης παραλίας σε επέκταση της γραμμής αιγιαλού παύει να είναι υποχρεωτική και θα κρίνεται από επιτροπή. Οι επικριτές της ρύθμισης κάνουν λόγο για γραφειοκρατική προσέγγιση, καθώς διαχωρίζεται ο ενιαίος χαρακτήρα αιγιαλού και παραλίας, ως να επρόκειτο για χωριστές οντότητες που δεν χρήζουν του ίδιου βαθμού προστασίας (οι πιέσεις που δέχεται η ζώνη της παραλίας είναι εξ ορισμού περισσότερες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή