Η μη απογραφή φορέων ίσως κρύβει σκάνδαλο…

Η μη απογραφή φορέων ίσως κρύβει σκάνδαλο…

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενο σκάνδαλο διαβλέπει πίσω από την άρνηση των 133 δημοτικών επιχειρήσεων να απογραφούν ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Οπως επεσήμανε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, η μη απογραφή μπορεί να υποκρύπτει πιθανές υπερβάσεις προϋπολογισμών και αργομισθίες υπαλλήλων.

Στην κατεύθυνση αυτή ο γενικός επιθεωρητής απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους να προχωρήσουν τις διαδικασίες ώστε να απογραφούν και οι δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα θα δρομολογηθεί τον Σεπτέμβριο οπότε και θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι δήμαρχοι.

Εκκληση μέσω SMS απηύθυνε προ ημερών στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, στις αρμοδιότητες των οποίων ανήκουν οι επίμαχες δημοτικές επιχειρήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Ο υπουργός ζήτησε από τους 74 δημάρχους και τους 10 αρμόδιους περιφερειάρχες να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις αρνούνται να απογραφούν με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της Ε.Ε. με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις ένας ή περισσότεροι δήμοι ή περιφέρειες διαθέτουν μεγάλο ποσοστό, αποτελούν λοιπόν λογικά «τμήμα» του κράτους. Και μπορεί να μη χρηματοδοτούνται επισήμως από τον προϋπολογισμό των δήμων, όμως όταν ξεμένουν από χρήματα, προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία βέβαια συμμετέχει και ο μέτοχος – δήμος – κράτος.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία, υπολογίζεται όμως ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 12.000 άτομα, ενώ περίπου οι μισοί αποτελούν τα «διοικητικά συμβούλια» που διαχειρίζονται τα κονδύλια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (εξαιρουμένων των δημοτικών επιχειρήσεων), απογράφηκαν 930 νομικά πρόσωπα που απασχολούν περίπου 33.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή