Το ροδάκινο περνάει κρίση…

Το ροδάκινο περνάει κρίση…

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φάτε ροδάκινα γιατί χανόμαστε». Αυτή την προτροπή απευθύνουν εν πολλοίς φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί (νωπό ροδάκινο) καθώς η υπερπαραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία έχει ρίξει τις τιμές για τους αγρότες, ενώ οι τεταμένες σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας δυσκόλεψαν τις εξαγωγές. Πάντως στις αγορές της Αθήνας τα ροδάκινα πωλούνται έως και δύο ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή στο χωράφι δεν ξεπερνάει τα 0,25 λεπτά.

Παράπλευρη αλλά σημαντική συνέπεια, η ζώνη Ονομασίας Προέλευσης του Ξινόμαυρου της Νάουσας τείνει προς εξαφάνιση, ακριβώς γιατί οι υψηλές τιμές του ροδάκινου τα τελευταία χρόνια έστρεψαν σύσσωμους τους παραγωγούς στην καλλιέργεια ροδάκινου. «Εψαχνα να αγοράσω αμπέλια και όλοι τα είχαν ξεριζώσει για να βάλουν ροδάκινα» λέει ο οινοποιός Απ. Θυμιόπουλος που παράγει κρασί από ξινόμαυρο σταφύλι και εξάγει το 98% της παραγωγής του. «Ο,τι ξηλώθηκε μπήκε ροδάκινο» λέει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας Β. Μπούγας. Οσα συμβαίνουν στο ροδάκινο φέτος αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα του αλαλούμ που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι παραγωγοί και να επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Η έλλειψη πολιτικής, ενημέρωσης αλλά και ενδιαφέροντος από την πλευρά των παραγωγών που αναζητούν τις εύκολες λύσεις κινδυνεύει να μετατρέψει το «φαβορί των εξαγωγών» ροδάκινο σε προϊόν που χρειάζεται στήριξη. Το χαλάζι σε Πέλλα και Ημαθία υποβαθμίζει περισσότερο το προϊόν, αλλά όπως λένε κάποιοι παραγωγοί θα εξασφαλίσει τουλάχιστον αποζημίωση.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας το ροδάκινο φέτος εντάσσεται στο σιτηρέσιο των νοσοκομείων και με απόφαση του υπουργείου Αμυνας και οι φαντάροι θα φάνε ελληνικό ροδάκινο. Ταυτόχρονα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται τη δυνατότητα να αποσύρει ποσότητες μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τακτική που ακολούθησαν και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί τα δύο προηγούμενα χρόνια εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς τους. Γιατί δεν ακολούθησε την ίδια τακτική και το ελληνικό υπουργείο; «Το πιθανότερο γιατί δεν το σκέφτηκε. Τώρα που ο νυν υπουργός είναι από την περιοχή ξέρει το πρόβλημα», λέει γεωπόνος που ταυτόχρονα καλλιεργεί ροδάκινα στην περιοχή. Επισημαίνει το θέμα της τιμής στο ράφι που παρά την υπερπαραγωγή δύσκολα πέφτει κάτω από τα δύο ευρώ. «Ναι, είναι άδικο για τους παραγωγούς, αλλά από την άλλη, όταν δεν διαθέτουν ισχυρούς και βιώσιμους συνεταιρισμούς δεν έχουν τρόπο να διεκδικήσουν», εξηγεί ο ίδιος.

Οι αγρότες της περιοχής στράφηκαν στη ροδακινοκαλλιέργεια γιατί με τα αμπέλια δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν εισόδημα καθώς οι οινοποιοί που αγόραζαν ποσότητες έδιναν χαμηλές τιμές και συχνά δεν πλήρωναν. Ο κ. Θυμιόπουλος τονίζει ότι υπάρχει και η άλλη οπτική. «Διάλεξαν τη λύση που τους φάνηκε εύκολη. Αν πουλήσεις τα οινοστάφυλα με 0,55 λεπτά το κιλό πληρώνεσαι περίπου 1 ευρώ το μπουκάλι το κρασί. Αν φτιάξεις 10.000 μπουκάλια κρασί και τα πουλήσεις δέκα ευρώ το ένα, βγάζεις 100.000. Αυτή είναι η διαφορά, αλλά πρέπει να μάθεις να συνεργάζεσαι γιατί χρειάζονται στρέμματα. Στη σημερινή αγορά με μπαξέδες (σ.σ.: μικρά χωράφια) λεφτά δεν βγάζεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή