Ο Γιάννης Σκαρίμπας και η ωραία γενέτειρά του, η Αγία Ευθυμία, στον νομό Φωκίδας

Ο Γιάννης Σκαρίμπας και η ωραία γενέτειρά του, η Αγία Ευθυμία, στον νομό Φωκίδας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο όμορφα χωριά της Στερεάς Ελλάδος, η Αγία Ευθυμία στον νομό Φωκίδος, έχει έναν μανδύα αγάπης γύρω του. Τον εξασφαλίζουν οι άνθρωποί του, είτε ζουν στο χωριό είτε στην πόλη, καθώς φροντίζουν να διατηρούν δεσμούς και να συντηρούν τη συνοχή του χωριού με πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Η δε εφημερίδα που βγάζουν για όσα συμβαίνουν στο χωριό είναι υπόδειγμα «περιφερειακού» Τύπου. Γι’ αυτό δεν είναι περίεργο που η Αγία Ευθυμία τιμά το προνόμιο που έχει να είναι η γενέτειρα του Γιάννη Σκαρίμπα. «Η Αγία Ευθυμία, η γενέτειρα του Σκαρίμπα, για 20ή συνεχόμενη χρονιά, τιμά το άξιο τέκνο της, αφιερώνοντας σ’ εκείνον τις πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις Σκαρίμπεια», μας λέει ο κ. Σπύρος Κυριάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών. «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις οι οποίες διακρίνονται για την ποιότητά τους και οι οποίες στηρίζονται στο μεράκι και στον εθελοντισμό των Αγιοευθυμιωτών. Μέσα από τον φιλόξενο “Τήλεφο”, προσκαλούμε όλους τους αναγνώστες, που θα βρεθούν εκείνες τις ημέρες στην ευρύτερη περιοχή, να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να είναι σίγουροι ότι θα απολαύσουν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου».

Οι εκδηλώσεις διαρκούν από την 1η έως τις 16 Αυγούστου και έχουν πολλά, κυρίως όμως δείχνουν πόσο πολλά μπορεί κανείς να προσφέρει σε έναν τόπο αν υπάρχει αγάπη. Σήμερα, στις 8.30 μ.μ., εκλεκτοί ομιλητές, η Κατερίνα Κωστίου, ο Συμεών Σταμπουλού, η Αναστία Σελέκου (θετή κόρη του Σκαρίμπα), ο Περικλής Δουβίτσας (των εκδόσεων Νεφέλη), με συντονιστή τον Σπύρο Κυριάκη θα οργανώσουν μία συζήτηση ευρύτερου ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσει απόψε η εκδήλωση «Η μελοποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα, 40 χρόνια μετά το “Σπασμένο Καράβι”», με τον Κώστα Καράλη, ερμηνευτή.

«Εφυγε» η ζωγράφος και κεραμίστρια Νατάσα (Στάσα) Θεοδωροπούλου

Η Νατάσα (Στάσα) Θεοδωροπούλου (1926-2014) ήταν μία σεμνή και δημιουργική παρουσία στον χώρο της τέχνης. Χθες, η οικογένεια και οι φίλοι της αποχαιρέτησαν τη ζωγράφο και κεραμίστρια με τη μακρά θητεία στην τέχνη. Η Στάσα Θεοδωροπούλου σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (χωρίς να ολοκληρώσει) και ακολούθησε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής με τον Πολύκλειτο Ρέγκο και την Ευγενία Τσακίρη. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τη ζωγραφική και παρουσίασε έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε αθηναϊκές αίθουσες τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς κ.α. Παράλληλα, ασχολήθηκε επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης και των εκδόσεων και σκηνοθέτησε μεγάλο αριθμό διαφημιστικών ταινιών και ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ υπήρξε παραγωγός και παρουσιάστρια τακτικών εκπομπών στο ραδιόφωνο («Εκπομπή της γυναίκας», και άλλες μουσικές) και στην τηλεόραση («Τέχνη και Παράδοση»). Ελαβε μέρος στο Φεστιβάλ Διαφημιστικών Ταινιών Βενετίας. Από το 1980 ασχολήθηκε με τη φιλοτέχνηση κεραμικών. Εργα της βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μουσείο Βορρέ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς, στον Δήμο Λουτρακίου και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

TΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή