Δεν θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη οι δήμαρχοι

Δεν θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη οι δήμαρχοι

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών, ανεξάρτητα από το πώς θα κλείσουν οι προϋπολογισμοί τους. Το θέμα ανέκυψε μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που καθορίζει ότι οι ΟΤΑ και οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αλλιώς αυτοί θα απορρίπτονται.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να εξεταστεί το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων όπως η συλλογή των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού) θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας, σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του 2014».

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση δημοτικών τελών μοιάζει μονόδρομος σε πολλούς δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο», οι δήμαρχοι αντιδρούν. Μάλιστα, ορισμένοι νεοεκλεγέντες της περιφέρειας εξηγούν ότι κληρονόμησαν χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται. Δεν μπορούν λοιπόν, άμα τη αναλήψει του δημαρχιακού θώκου, να αυξήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών οι οποίοι υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές για πέμπτη τετραετία, τονίζει χαρακτηριστικά:

«Κληρονομήσαμε χρέη από τη Νίκαια 87 εκατομμύρια και καταφέραμε να τα μειώσουμε στα 37. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε 180.000 ευρώ κάθε μήνα δόση. Οι ΚΑΠ (σ.σ.: επιχορήγηση από το κράτος) έχουν φτάσει από 1,5 εκατομμύριο στις 650.000. Πώς μπορούμε λοιπόν να τα βγάλουμε πέρα και να συντηρήσουμε τον δήμο; Η κεντρική διοίκηση επιβάλλει μια πολιτική πολύ αυστηρής λιτότητας και η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ θα πρέπει να θέσει αυτό το ζήτημα στην κυβέρνηση. Εμείς έχουμε στην περιοχή 35% ανεργία, πρέπει να δούμε πώς θα ταΐσουμε τους ανθρώπους και όχι πώς θα τους επιβαρύνουμε οικονομικά. Ταυτόχρονα έχουμε χάσει μεγάλο ποσοστό από τα δημοτικά τέλη, γιατί τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής είναι κλειστά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε όμως αύξηση δημοτικών τελών».

Εκτακτη επιχορήγηση

Πάντως αρκετοί δήμοι, εξαιτίας των χρεών τους, έχουν φτάσει στο σημείο να αδυνατούν να καταβάλλουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Το υπουργείο Εσωτερικών σε κάποιες περιπτώσεις κατέβαλε έκτακτη επιχορήγηση, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Πειραιά. Από την άλλη, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι οι ΟΤΑ απαγορεύεται να συνάπτουν δάνεια για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών, αλλά μπορούν να προχωρούν σε δανεισμό μόνο εφόσον πρόκειται να κάνουν επενδύσεις.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν θέλει τον έλεγχο

Nα μη «βοηθήσει» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη στον έλεγχο των συμβάσεων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Με επιστολή της η συνδικαλιστική οργάνωση προς την ΚΕΔΕ ζητεί από τους δημάρχους να μη συμπράξουν σε αυτόν τον «επανέλεγχο – φερετζέ που στόχο έχει την απαξίωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη δικαιολόγηση των δρομολογούμενων απολύσεων».

Στις 25 Ιουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με έγγραφό του προς την ΚΕΔΕ ενημερώνει ότι το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε υπηρεσίες και δήμους όπου παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου και αορίστου. Πρόκειται για τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Πατρέων και Ρεθύμνου. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν δεχθεί πρόθυμα να συνεργαστούν αλλά την ίδια στιγμή σε ορισμένους δήμους, και συγκεκριμένα στους «Πειραιά, Ζωγράφου, Πατρέων και Χαλανδρίου, κάποιοι υπάλληλοι που δηλώνουν συνδικαλιστές με τη δημόσια και πέρα από κάθε λογική προτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρακωλύουν τον ως άνω έλεγχο κατά παράβαση της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία η όποια παρακώλυση συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος». Ο κ. Μητσοτάκης καλεί την ΚΕΔΕ «στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επανελέγχου και την εξάλειψη των ως άνω αρνητικών φαινομένων».

Από την πλευρά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει ότι η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έχει γίνει μέσω ΑΣΕΠ και με όλες τις τυπικές διαδικασίες που απαιτούνταν και κατά συνέπεια δεν υφίσταται λόγος επανελέγχου.

Η οργάνωση τονίζει ότι ο επανέλεγχος από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης «είναι ένας έλεγχος επί νέας βάσεως, ήτοι με διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις των διατάξεων που εφαρμόστηκαν για τη μετατροπή, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό νέες απαιτήσεις, που κατά τον χρόνο της μετατροπής δεν ζητούσε ο νόμος» με στόχο να παρουσιάσει τις απολύσεις ως πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή