Πτήσεις υδροπλάνων από τον Μάιο

Πτήσεις υδροπλάνων από τον Μάιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατήσεις θέσεων θα μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες από τον ερχόμενο Οκτώβριο με σκοπό να επιβιβαστούν σε υδροπλάνα τον Μάιο, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες πτήσεις.

Υστερα από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, γραφειοκρατικών εμποδίων, δυσκολιών στη χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων και γενικότερης δυσπιστίας των εμπλεκόμενων φορέων στην υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, τα υδροπλάνα θα αποτελούν -εκτός απροόπτου- μέρος της ελληνικής τουριστικής πραγματικότητας από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, η εφαρμογή του και η εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών (συναρμόδια υπουργεία, φορείς κ.λπ.) οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα από το 2004 που εκτελέστηκαν οι πρώτες πτήσεις από την εταιρεία που σήμερα ονομάζεται «Ελληνικά Υδατοδρόμια» να έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια και ακόμα να μην πετούν τα υδροπλάνα.

Οι δύο βασικές εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο, η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Υδροπλάνα Ελλάδας (Hellenic Seaplanes) κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δεκάδες δυσκολίες μέχρι να δουν τις πρώτες αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων που δρομολογήθηκαν μόλις φέτος το καλοκαίρι, οπότε και θα έπρεπε να εκτελεστούν οι πρώτες πτήσεις, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εταιρειών. Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα στις εταιρείες, με νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, να προχωρούν σε προσθαλάσσωση υδροπλάνων σε μαρίνες και ξενοδοχειακές μονάδες, όπως εξήγησε ο κ. Μιχάλης Ασαριώτης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Hellenic Seaplanes, γεγονός το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την αρχική δραστηριότητα των εταιρειών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν περίπου 10 υδατοδρόμια κυρίως στις Σποράδες και μερικά ακόμη στο Ιόνιο.

Στόχος είναι έως το 2016 να πολλαπλασιαστούν τα υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα, ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στην εκτέλεση των πτήσεων και στις δυνατότητες ανταποκρίσεών τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Hellenic Seaplanes προγραμματίζει συνεργασία με εταιρείες κρουαζιέρας και τουριστικούς πράκτορες για την οργάνωση περιηγητικών πτήσεων, από τη μία, και για τη μετάβαση σε απομονωμένα νησιά, από την άλλη.

Μεταξύ των υπηρεσιών που θα προσφέρει η εταιρεία Hellenic Seaplanes περιλαμβάνονται οι προγραμματισμένες πτήσεις, οι ναυλωμένες πτήσεις (charter), υπηρεσίες μεταφοράς φορτίων (cargo), περιηγητικές πτήσεις (αντίστοιχες με της κρουαζιέρας), στοχευμένες μεταφορές σε θέρετρα, αεροδιακομιδές και άλλες υπηρεσίες που θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες και τη ζήτηση.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες επισημαίνουν ότι η τιμολόγηση της υπηρεσίας είναι λίγο πρώιμη ακόμα, εκπρόσωποι της Hellenic Seaplanes υποστηρίζουν ότι μια περιηγητική πτήση θα κοστίζει στον επιβάτη περίπου 120 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή