ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι δύσκολες ώρες μέχρι την επιβίβαση στη «Σαλαμίς»

oi-dyskoles-ores-mechri-tin-epivivasi-sti-salamis-2037952

«Απαντες επιβιβάστηκαν. Αναχωρούμε για επιστροφή». Η ώρα ήταν 01.05 χθες τα ξημερώματα όταν η παραπάνω φράση διαβιβάστηκε στο Αρχηγείο Στόλου από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» και έγινε δεκτή με πλατιά χαμόγελα. Το δυσκολότερο μέρος της επιχείρησης «Αγήνωρ» για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων από την εκ νέου βυθιζόμενη στο χάος Λιβύη είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Το σχέδιο για τη μεταφορά του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη και των Ελλήνων υπηκόων που είχαν απομείνει εκεί σχεδιάστηκε πριν από αρκετές ημέρες και καθώς οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αποφάσιζαν να κλείσουν τις πρεσβείες τους και συνιστούσαν στους υπηκόους τους να φύγουν. Ως εξαιρετικά υψηλής επικινδυνότητας απορρίφθηκαν τα ενδεχόμενα είτε οδικής μετακίνησης των Ελλήνων είτε αερομεταφοράς τους και επελέγη η οδός της απομάκρυνσής τους διά θαλάσσης. Η απόφαση να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Αγήνωρ» ελήφθη το πρωί της Τετάρτης και λίγες ώρες αργότερα η φρεγάτα «Σαλαμίς» απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης.

Η Αθήνα είχε ήδη δεχθεί αιτήματα από τρίτες χώρες για μεταφορά και δικών τους υπηκόων, τα οποία, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στη Λιβύη, πολλαπλασιάστηκαν. Κάπως έτσι, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί ότι η φρεγάτα θα επέστρεφε μεταφέροντας περίπου 100 άτομα, ο τελικός αριθμός της πολυεθνικής ομάδας που επιβιβάστηκε στο πλοίο έφτασε τα 186 άτομα.

Εχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια των λιβυκών αρχών για να προσεγγίσει στον λιμένα της Τρίπολης, το «Σαλαμίς» έφθασε εκεί λίγο μετά τις 7 μ.μ. την Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, αλλά και σημειολογίας, καθώς θα προκαλούσε αρνητικούς συνειρμούς η είσοδος ενός πολεμικού πλοίου στο λιμάνι, αποφασίστηκε η φρεγάτα να ρίξει άγκυρα στα ανοιχτά και η μεταφορά των απεγκλωβισθέντων να γίνει με μικρότερα πλεούμενα.

Από την πόλη στο λιμάνι

Της αγκυροβόλησης της φρεγάτας ακολούθησε η πιο επικίνδυνη φάση της επιχείρησης. Οσοι επρόκειτο να επιβιβαστούν σε αυτήν έπρεπε να μεταφερθούν από την πόλη της Τρίπολης στο λιμάνι, μέσα σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπευθύνων του υπουργείου Εξωτερικών με τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας διακοπτόταν κάθε λίγο από τους ήχους ριπών πυροβόλων όπλων. Τα 186 άτομα μεταφέρθηκαν προς το λιμάνι σε μικρές ομάδες των 20-25 ατόμων. Ετσι, απαιτήθηκαν αρκετές ώρες για τη συγκέντρωσή τους. Παράλληλα, η ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ), που επέβαινε στο «Σαλαμίς», ελάμβανε όλα τα μέτρα ασφάλειας του πλοίου και περιφρούρησης της διαδικασίας μεταφοράς και επιβίβασης των απεγκλωβισθέντων. Δύο λιβυκά ρυμουλκά πηγαινοέρχονταν μεταφέροντας Ελληνες και ξένους από την ακτή στη φρεγάτα, υπό τη διαρκή επιτήρηση των ανδρών της ΔΥΚ, ενώ σε ετοιμότητα είχε τεθεί το ελικόπτερο της φρεγάτας. Τελικά, οι 186 (77 Ελλαδίτες, 12 Κύπριοι, 78 Κινέζοι, 10 Βρετανοί, 7 Βέλγοι, μία Ρωσίδα και ένας Αλβανός) επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στη φρεγάτα, η οποία αμέσως ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.

«Η ολοκλήρωση της αποστολής προβάλλει τις Ενοπλες Δυνάμεις στο κοινωνικό σύνολο και επιβεβαιώνει τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συγχαίροντας τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση.