Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιλογή των ανώτατων δικαστών που θα καταλάβουν ηγετικές θέσεις στη δικαστική ιεραρχία έχει καταλήξει η κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του προέδρου του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και άλλων ανώτατων δικαστικών.

Το υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει σχετικά, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ολοκληρώσει τις διεργασίες και φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε και πέρσι, θα κινηθεί στις επιλογές με βάση, κυρίως, τη δικαστική επετηρίδα, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν παραλείψεις που θα τραυμάτιζαν το ήρεμο κλίμα στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης.

Με γνώμονα, λοιπόν, τη δικαστική επετηρίδα, την τήρηση της οποίας υπεραμύνεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναμένεται να επιλεγεί ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ ο δεύτερος κατά σειράν, Γεώργιος Χρυσικός, φαίνεται ότι τελικά δεν προκρίνεται.

Το όνομά του συζητήθηκε, όπως και άλλων ανώτατων δικαστικών, και λόγω του ότι συγκέντρωσε τις περισσότερες θετικές ψήφους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προεπιλογής από τη Βουλή.

Ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος, ο οποίος, εκτός απρόοπτου, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θα μείνει μόνο για έναν χρόνο, καθώς τον Ιούνιο του 2015 αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από την οποία αποχώρησε έπειτα από ευδόκιμη υπηρεσία  -κατά κοινή ομολογία- ο Ιωάννης Καραβοκύρης, η κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του δικαστηρίου, Νικόλαο Αγγελάρα.

Ο Ν. Αγγελάρας, που είχε διατελέσει και διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δικαστών, θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έναν μόνο χρόνο καθώς -και αυτός- συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο του 2015. Για την επιλογή του προηγήθηκαν σύνθετες διεργασίες, μια και αρχικά υπήρξε σκέψη να επιλεγεί για την επίσης κενή θέση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας, άποψη που τελικά δεν φαίνεται να επικράτησε.

Για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο ρόλος του οποίου έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, συζητήθηκε πολύ και το όνομα της αντιπροέδρου του δικαστηρίου, Φλωρεντίας Καλδή, η οποία κατέχει και τη δεύτερη θέση στη δικαστική επετηρίδα. Ωστόσο, πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή Καλδή αποκλείστηκε, καθώς προκρίθηκε η τήρηση της δικαστικής επετηρίδας για τις επιλογές στις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης. Μετά ταύτα, η Φλωρεντία Καλδή προτάθηκε για τη θέση του γενικού επιτρόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θέση για την οποία η ίδια δεν επέδειξε ενδιαφέρον. Ετσι, για την κάλυψή της, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε χαμηλότερες θέσεις της δικαστικής επετηρίδας, ενώ η τήρηση της ιεραρχίας αναμένεται να καθορίσει τις επιλογές και στις θέσεις των αντιπρόεδρων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Ειδικά για τις θέσεις αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο, θεωρούνται βέβαιες οι επιλογές της Βασιλικής Θάνου, η οποία είναι και η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως επίσης των αρεοπαγιτών Γεωργίου Γεωργέλη και Παναγιώτη Ρουμπή, ενώ δεν αποκλείεται και η επιλογή του Κωνσταντίνου Φράγκου, το όνομα του οποίου έχει ευρέως συζητηθεί.

Επίσης, η αιφνίδια παραίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Κολιοκώστα, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, δημιουργεί μία κενή θέση στην Εισαγγελία.

Η πλήρωσή της δεν θα γίνει από την κυβέρνηση, αλλά από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, έπειτα και από την υποβολή και αιτήσεως από όσους ενδιαφέρονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή