Μικρή ανταπόκριση λιμενικών

Μικρή ανταπόκριση λιμενικών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο εγχείρημα για το υπουργείο Ναυτιλίας αποδεικνύεται η ενίσχυση με προσωπικό των λιμεναρχείων των νησιών που δέχονται πολύ μεγάλη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές. Η πρωτοβουλία του υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να δώσει κίνητρα σε λιμενικούς προκειμένου να υπηρετήσουν σε συγκεκριμένα νησιά δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς μόλις 18 λιμενικοί κατέθεσαν τα χαρτιά τους μέχρι χθες, που έληγε η σχετική διορία. Μέχρι χθες, τα χαρτιά τους είχαν καταθέσει 14 λιμενοφύλακες, τρεις υπαξιωματικοί και ένας αξιωματικός. Από αυτούς, οι 9 ζήτησαν να υπηρετήσουν στη Ρόδο, 3 στη Λέρο, 2 στον Αϊ-Στράτη, 2 στη Μύρινα, ένας στα Δωδεκάνησα και ένας στη Σκόπελο. Οι επικεφαλής του υπουργείου δεν φαίνεται να πτοούνται και έδωσαν παράταση δέκα ημερών για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Μιλώντας στην «Κ», στελέχη λιμενικών αρχών του Β. Αιγαίου επιβεβαίωσαν ότι όντως υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και ελλείψεις στις υποδομές φιλοξενίας του πολύ μεγάλου πλέον αριθμού μεταναστών που καταφτάνουν στα νησιά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τις επόμενες ημέρες όλο και περισσότερα άτομα αναμένεται να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στην Ελλάδα, καθώς, όπως εκτιμούν πηγές του Λιμενικού, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν έκαναν το ταξίδι εξαιτίας του Ραμαζανίου. «Εχουμε μια σχετική ηρεμία τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκτιμώ ότι πρόκειται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα», σχολιάζει λιμενικός που υπηρετεί στη Μυτιλήνη. Εξαιτίας του πολέμου στη Συρία ο αριθμός των εκτοπισμένων από τη συγκεκριμένη χώρα αυξάνεται καθημερινά, καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη προκειμένου να βρεθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον ή να βρουν τους συγγενείς τους.

Μόνο χθες το πρωί οι λιμενικές αρχές πραγματοποίησαν δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών που κινδύνευσαν να πνιγούν στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στην πρώτη περίπτωση, φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 25 μετανάστες εντοπίστηκε ΒΑ του Αγαθονησίου. Βλέποντας τους λιμενικούς, οι επιβαίνοντες έσκισαν τη βάρκα και βρέθηκαν στη θάλασσα. Περισυνελέγησαν από το περιπολικό σκάφος. Στη δεύτερη περίπτωση, μηχανοκίνητο σκάφος που έμπαζε νερά εντοπίστηκε από περιπολικό του Λιμενικού κοντά στη Σάμο. Οπως διαπιστώθηκε μετά τη διάσωση, σε αυτό επέβαιναν συνολικά 34 αλλοδαποί. Την προηγούμενη νύχτα 17 άτομα είχαν εντοπιστεί σε σκάφος που ταξίδευε με σβηστά φώτα κοντά στα Ιμια. Ακολούθησε καταδίωξη και το σκάφος ακινητοποιήθηκε. Οι αρχές μετέφεραν τους μετανάστες στην Κάλυμνο, ενώ συνελήφθη ο 31χρονος λαθροδιακινητής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, βάρκα με μετανάστες είχε εντοπιστεί να πλέει ανοιχτά της Μυκόνου. Οπως αναφέρουν λιμενικοί, ανάλογα περιστατικά είναι πλέον καθημερινά, ενώ σκάφη με μετανάστες εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή