Νέες σχολές, επιπλέον μετεγγραφές

Νέες σχολές, επιπλέον μετεγγραφές

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκκολαπτήριο» μετεγγραφής φοιτητών προς τα κεντρικά ΑΕΙ έχουν καταλήξει, λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης, πολλές από τις περιφερειακές σχολές που δημιουργήθηκαν αφειδώς στην επαρχία την τελευταία 20ετία με ευρωπαϊκά κονδύλια. Φέτος οι ηγεσίες των ΑΕΙ υπολογίζουν ότι θα πάρουν μετεγγραφή προς τα ΑΕΙ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας 20.000 με 30.000 πρωτοετείς. Για τον λόγο αυτό εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το εάν χρειάζονται νέες σχολές -όπως η έβδομη Αρχιτεκτονική που έχει ορισθεί να λειτουργήσει στα Ιωάννινα- σε μια υπερκορεσμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένα χρόνο μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων του σχεδίου «Αθηνά». Πώς δικαιολογούνται τέτοιες αποφάσεις ενώ η επιχορήγηση των πανεπιστημίων για το 2015 θα είναι μειωμένη κατά 18%; Μήπως προέρχονται από πολιτικές πιέσεις, υπόγειες συνεννοήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες καθηγητών, όπως αυτές που σημάδεψαν τις αποφάσεις την περίοδο της ευμάρειας (όταν ιδρύθηκαν πολλά Τμήματα) και πρόσφατα τις διαβουλεύσεις για το σχέδιο «Αθηνά»;

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων καθώς και του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Κοζάνης στο 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικών επιστημών) για τους υποψηφίους του 2015. Ομως ήδη στη χώρα λειτουργούν έξι σχολές Αρχιτεκτονικής (σε ΕΜΠ, ΑΠΘ, Βόλο, Ξάνθη, Πάτρα, Χανιά με συνολικά 675 εισακτέους ετησίως). Και για τον λόγο αυτό η απόφαση δημιουργεί ερωτήματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey σε έρευνά της που έγινε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (πλην της Ελλάδας σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία) επέλεξε την περίπτωση της Αρχιτεκτονικής για να καταδείξει ότι η εκπαίδευση των νέων και οι δεξιότητες που αποκτούν αποκλίνουν σημαντικά από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, η έρευνα για την Ελλάδα σημείωνε ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων: ενώ η κατασκευαστική αγορά από το 2005 έχει μειωθεί κατά 50%, οι απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής έχουν αυξηθεί 50%».

Στο μηχανογραφικό

Η ιστορία των δύο Τμημάτων σε Ιωάννινα και Κοζάνη σχετίζεται, καθώς το τμήμα της Κοζάνης, που εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι μετεξέλιξη της αρχικής πρότασης για Αρχιτεκτονική στην Καστοριά που τελικά εγκαταλείφθηκε. Η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 2009, όμως, το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε τότε έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας της καθώς δεν διέθετε, μεταξύ άλλων, καθηγητικό προσωπικό. Για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που είχε θέσει το υπουργείο ώστε η σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012-2013, στο πανεπιστήμιο προκήρυξαν στις αρχές του 2011 εκλογές για τρεις θέσεις των διδασκόντων. Τότε οι υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές αντέδρασαν και το θέμα ατόνησε. Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε στις αρχές του 2013. Ετσι στις 5/6/2013 επί ηγεσίας Κ. Αρβανιτόπουλου αποφασίσθηκε να λειτουργήσει Αρχιτεκτονική στα Γιάννενα. Ενα χρόνο μετά, στις 23 Ιουλίου 2014, η νυν ηγεσία του υπουργείου (λίγες μέρες αφότου ανέλαβε) υπέγραψε το ΦΕΚ ένταξης της σχολής στο μηχανογραφικό από το 2015-16. «Ενταξη δεν σημαίνει και λειτουργία» ανέφερε, μιλώντας για το θέμα στην «Κ» ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θεωρεί ότι «η λειτουργία των δύο τμημάτων θα εξαρτηθεί από τα ίδια τα Ιδρύματα, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά τους δεδομένα, μετά και τις τελευταίες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους». Αρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα δύο Τμήματα να μην καταφέρουν να λειτουργήσουν. Επίσης, ο ίδιος δήλωσε ότι εφήρμοσε απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου. «Θα μπορούσε να υπάρξει διαβούλευση με τα δύο ΑΕΙ στο πλαίσιο του Οργανισμού για το εάν η λειτουργία των νέων τμημάτων είναι απαραίτητη» ανέφερε στην «Κ» πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας.

Αλληλοεπικαλύψεις σε πολλά τμήματα

«Εχουμε τα κτίρια, υπάρχουν ήδη καθηγητές από άλλα τμήματα για τα γενικά μαθήματα, θα προσλάβουμε συμβασιούχους για τα υπόλοιπα χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά μας» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, διαβεβαιώνοντας ότι έχει εξασφαλισθεί η λειτουργία της Αρχιτεκτονικής για τα τρία πρώτα έτη. Βέβαια, από μια γρήγορη ματιά στα 582 τμήματα και κατευθύνσεις -εκ των οποίων τα 150 περιλαμβάνονται σε δύο επιστημονικά πεδία- πανεπιστημίων και ΤΕΙ του φετινού μηχανογραφικού δελτίου είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά που το αντικείμενό τους αλληλοεπικαλύπτεται ή έχει μικρές παραλλαγές (κυρίως τα τμήματα πληροφορικής, οικονομικών, γεωτεχνολογικού τομέα). «Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της συνένωσης δυνάμεων και ισχυροποίησης των υφιστάμενων σχολών» τόνισε στην «Κ» ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Δημήτρης Ησαΐας, και «όχι να λειτουργούμε νέες με πιθανά προβλήματα στελέχωσης και αμφίβολες προοπτικές των αποφοίτων». Πάντως, ο κ. Αλμπάνης ανέφερε ότι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί Πολυτεχνική Σχολή στο ΑΕΙ, κάτι που θα ενισχύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ως μηχανικών. Χρειαζόμαστε νέους μηχανικούς; Η Ελλάδα με 10.800.000 κατοίκους διαθέτει 110.000 μηχανικούς, που αντιστοιχούν στο περίπου 1% του πληθυσμού, διπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 0,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή