Παιδικοί σταθμοί: Μεγάλη συμμετοχή, λιγότερα χρήματα

Παιδικοί σταθμοί: Μεγάλη συμμετοχή, λιγότερα χρήματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα περσινά επίπεδα υπολογίζεται πως θα κυμανθούν οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η δωρεάν φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το ίδιο πρόγραμμα καλύπτει τη φιλοξενία και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και παιδιών με ειδικές ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλισθεί είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.

Το ίδιο πρόγραμμα καλύπτει τη φιλοξενία και στα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» και παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε χθες το μεσημέρι και σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), η οποία έχει αναλάβει τη συλλογή και επεξεργασία των αιτήσεων, αυτές αναμένεται να αφορούν περίπου 96.000 – 98.000 παιδιά. Μέχρι την Παρασκευή 1η Αυγούστου είχαν κατατεθεί 60.000 αιτήσεις (μία αίτηση μπορεί να αφορά περισσότερα του ενός παιδιά).

«Αναμένουμε περίπου τον ίδιο αριθμό αιτήσεων με πέρυσι. Δεν σημαίνει βεβαίως πως όλοι οι αιτούντες είναι και δικαιούχοι, καθώς κάθε χρόνο υπάρχουν αιτήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια. Μόλις παραλάβουμε το σύνολο των αιτήσεων και τις εξετάσουμε θα έχουμε μια σαφή εικόνα», είπε στην «Κ» ο κ. Γιάννης Γούπιος από την ΕΕΤΑΑ.

Φέτος το εισοδηματικό κριτήριο έγινε πιο αυστηρό, αφού το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να συμμετέχει μια οικογένεια στο πρόγραμμα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ (από 30.000 πέρυσι).

Το αίτημα της Κεντρικής Eνωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος έθεσε ξανά ο δήμαρχος Νεάπολης και Συκεών Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής στην ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». «Τα 162 εκατομμύρια ευρώ επαρκούν μόνο για 62.000 παιδιά. Γι’ αυτό πιέζω και επιμένω ώστε να υπάρξουν άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να φτάσουμε στα 200 εκατομμύρια και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε πάνω από 80.000 – 85.000 παιδιά», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης. Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών αναφέρθηκε και στο «οριζόντιο κούρεμα» που πραγματοποιήθηκε στις προσφερόμενες θέσεις, οι οποίες έπεσαν στις 89.500. «Πρώτη φορά επιβλήθηκε το “κούρεμα” της τάξης του 30%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο παιδικός σταθμός της γειτονιάς που εξυπηρετούσε 100 παιδιά μέχρι φέτος, τώρα θα εξυπηρετεί μόνο 70», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες γονέων, πως ορισμένοι παιδικοί σταθμοί ενταγμένοι στο πρόγραμμα υποχρέωναν τους γονείς σε οικονομική συμμετοχή, η ΕΕΤΑΑ προχώρησε σε αυστηρή ανακοίνωση όπου τονίζεται πως«καμία δομή, επί ποινή αποκλεισμού της από το Πρόγραμμα, δεν δικαιούται να εξαρτά την παροχή των βασικών υπηρεσιών της από την ταυτόχρονη αποδοχή εκ μέρους των γονέων και τυχόν πρόσθετων υπηρεσιών που προσφέρονται από αυτή». Η ΕΕΤΑΑ τονίζει πως όλες οι βασικές υπηρεσίες καλύπτονται από το πρόγραμμα και δεν προβλέπεται συμμετοχή των γονιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή