Η καταπολέμηση της διαφθοράς, υπόθεση όλων

Η καταπολέμηση της διαφθοράς, υπόθεση όλων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, η «μαύρη» εργασία, οι αδιαφανείς διαδικασίες διεξαγωγής διαγωνισμών, αλλά και η φοροδιαφυγή είναι οι βασικοί άξονες των καταγγελιών πολιτών στην υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!». Η υπηρεσία λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 υπό την αιγίδα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς μέσω του 10190, της γραμμής υποδοχής αναφορών από πολίτες.

Η υπηρεσία λειτουργεί με την υποστήριξη Νομικού Συμβούλου της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς και εκπαιδευμένων εθελοντών και έχει ως στόχο την παροχή ενημέρωσης και καθοδήγησης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς, την επίλυση προβλημάτων που προκαλεί η διαφθορά, τον εντοπισμό «ευάλωτων» φορέων και υπηρεσιών καθώς και την προώθηση αλλαγών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, έχει υποδεχθεί άνω των 500 αναφορών από πολίτες, οι οποίες αφορούν κυρίως μη ικανοποιητική αντιμετώπιση αιτημάτων πολιτών, χαμηλή παραγωγικότητα υπαλλήλων, μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, υπερωριακή εργασία χωρίς αποδοχές, έκδοση παρανόμων συντάξεων και επιδομάτων, παράνομες προσλήψεις ή προμήθειες στο Δημόσιο, φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητο πλουτισμό αλλά και χρηματισμό δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς Κ. Μπακούρη, και εξέφρασε την στήριξη του υπουργείου στην προσπάθεια. «Ο πολίτης δεν πρέπει να φοβάται πια να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς. Πρόσφατα περιστατικά, όπως αυτό με τον γιατρό ο οποίος συνελήφθη να λαμβάνει “φακελάκι” μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μπορούμε να τα ξεριζώσουμε». Από την πλευρά του ο κ. Μπακούρης τόνισε: «Προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη διαφθορά ως κοινωνία και ότι είναι καθήκον μας, για να λειτουργεί η Δημοκρατία, να καταγγέλλουμε και να μην επιτρέπουμε περιπτώσεις διαφθοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή