Διπλασιάστηκαν οι απελάσεις αλλοδαπών

Διπλασιάστηκαν οι απελάσεις αλλοδαπών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι απελάσεις παράνομων μεταναστών από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Τον Ιούνιο, ενδεικτικά, απελάθηκε σχεδόν διπλάσιος αριθμός κρατούμενων αλλοδαπών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013. Συγκεκριμένα, επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους 332 κρατούμενοι μετανάστες αντί 185 πέρυσι, μεταβολή που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 79%. Η εξέλιξη αποδίδεται σε επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης κυρίως για υπηκόους χωρών της Βορείου Αφρικής, όπως για παράδειγμα η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Αλγερία.

Σύμφωνα, αντίστοιχα, με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τον Ιούλιο απελάθηκαν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής 248 παράνομοι μετανάστες αντί 175 τον Ιούλιο του 2013, ήτοι ποσοστιαία αύξηση 41%. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία, το Πακιστάν, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Γεωργία. Τον Μάιο, αντίστοιχα, η ποσοστιαία μεταβολή ξεπέρασε το 50%.

Αστυνομική πηγή δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «γίνεται προσπάθεια για αύξηση του αριθμού επιστροφών παράτυπων μεταναστών κυρίως διότι οι χώροι κράτησης στην Αττική βρίσκονται στα όρια δυναμικότητάς τους». Συγκεκριμένα, στα Κέντρα Κράτησης σε Αμυγδαλέζα, Ελληνικό, Μαρούσι καθώς και τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην Π. Ράλλη κρατούνται 2.500 αλλοδαποί, ενώ άλλοι 500 βρίσκονται διασκορπισμένοι σε κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής.

Στο μεταξύ, από την 1η Ιουλίου «τρέχει» το νέο πρόγραμμα επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), για το διάστημα 2014 – 2015. Οπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του ΔΟΜ Δανιήλ Εσδράς, το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ και στόχο την εθελουσία επιστροφή 8.500 αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους. Τον Ιούλιο, πρώτο μήνα υλοποίησης του νέου προγράμματος, εγκατέλειψαν την Ελλάδα μέσω του ΔΟΜ 434 παράνομοι μετανάστες.

Σύμφωνα με τον κ. Εσδρά, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρατούμενων αλλοδαπών που δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, το 22% των αλλοδαπών που τον Ιούλιο εγκατέλειψαν μέσω του ΔΟΜ την Ελλάδα, κρατούνταν σε χώρους κράτησης της ΕΛ.ΑΣ. Το αντίστοιχο ποσοστό για το διάστημα 2013 – 2014 ήταν της τάξης του 5%. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2014 στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του ΔΟΜ συμμετείχαν 201 κρατούμενοι αλλοδαποί, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ήταν «μόλις» 134. Η εξέλιξη αποδίδεται από τους γνωρίζοντες στη λειτουργία των χώρων κράτησης, όπου έχουν μεταφερθεί και κρατούνται οι περισσότεροι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Προκειμένου, μάλιστα, να διευκολυνθούν οι οικειοθελείς επιστροφές κρατούμενων αλλοδαπών έχει επιτραπεί σε κλιμάκιο υπαλλήλων του ΔΟΜ να βρίσκεται μόνιμα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Κράτησης Αμυγδαλέζας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., από τον Αύγουστο του 2012 έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους 50.042 αλλοδαποί. Εξ αυτών οι 16.139 έχουν απελαθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Το κόστος των επιχειρήσεων καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και σε μικρό ποσοστό από εθνικούς πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή