Προσπάθεια να φύγουν περιθωριακοί από τα πάρκα

Προσπάθεια να φύγουν περιθωριακοί από τα πάρκα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιφέρεια αδυνατεί να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πεδίον του Αρεως, το οποίο έχει γίνει καταφύγιο περιθωριακών στοιχείων και αστέγων. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «σκούπα» φαίνεται ότι δεν έχουν παρά μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα, που συχνά περιορίζονται στην ίδια ημέρα που γίνεται η επιχείρηση. Από την επόμενη κιόλας τα άτομα που απομακρύνθηκαν επιστρέφουν στο πάρκο.

Η απόφαση της περιφέρειας να απαγορεύσει την πρόσβαση σε χώρους με δέντρα όσων επισκέπτονται το πάρκο -πρακτικά μπορούν να περπατούν μόνο στους «δρόμους»- φαίνεται να εντάσσεται εν μέρει σε αυτήν την προσπάθεια.

Σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών «δεν επιτρέπεται η είσοδος του κοινού εντός των χώρων φυτών (παρτεριών) των πάρκων και αλσών αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω υψηλού κινδύνου πτώσης κλάδων ή δένδρων». Εκτός από το Πεδίον του Αρεως, η απόφαση αφορά και το Αττικό Αλσος, τον Λόφο Εθνικής Αντιστάσεως, το Τμήμα του Βυζαντινού Αλσους και την Πλατεία Πρωτομαγιάς. Οπως σχολιάζουν στην «Κ» στελέχη της περιφέρειας, κίνδυνος πτώσης κλαδιών όντως υφίσταται, ωστόσο ο κυριότερος λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση αφορά την προσπάθεια να μην υπάρχει πρόσβαση περιθωριακών στοιχείων στο πάρκο.

«Πουθενά στον κόσμο τα πάρκα δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, ανήκουν στους δήμους. Στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στην αρμοδιότητα της περιφέρειας εξαιτίας ενός παλιού νόμου και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα. Δεν έχουν καν Διεύθυνση Καθαριότητας», σχολιάζει ο εντεταλμένος σύμβουλος της Διεύθυνσης Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής, Γ. Φουντάς.

Τα προβλήματα στο Πεδίον του Αρεως επιτάθηκαν όταν το πάρκο παρέμεινε κλειστό για μεγάλο διάστημα λόγω της ανάπλασης. Το καφέ – εστιατόριο Green Park (σήμα κατατεθέν άλλοτε της περιοχής) έχει ρημάξει και αποτελεί σήμερα εστία μόλυνσης.

«Το προσωπικό μας καταβάλλει προσπάθειες και η Αστυνομία προσπαθεί να βοηθήσει κάνοντας περιπολίες. Ωστόσο, διαπιστώνω το γεγονός ότι και οι απλοί πολίτες που ζουν στις γύρω περιοχές δεν φαίνεται να δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για να φροντίσουν το πάρκο, έστω και με την παρουσία τους», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή