Από τις 20 Αυγούστου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, η κυνηγετική περίοδος

Από τις 20 Αυγούστου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, η κυνηγετική περίοδος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 20 Αυγούστου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 ορίζεται για φέτος η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Όπως έγινε γνωστό, το κυνήγι του αγριοκούνελου θα επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, έως τις 10 Μαρτίου 2015. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, υπέγραψε, εξάλλου, τις αποφάσεις για τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγίου και την ετήσια συνδρομή κυνηγών για το κυνηγετικό έτος 2014-2015. Σημειώνεται, ότι για το τρέχον κυνηγετικό έτος 2014- 2015, τόσο στα τέλη, όσο και τη συνδρομή, δεν υπήρξε καμία αύξηση του τιμήματος.

«Καλώ άπαντες να ασκούν τις δραστηριότητές τους στη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας» τόνισε σε σχετική δήλωση ο κ. Ταγαράς και πρόσθεσε: «Η δασική υπηρεσία μεριμνά για την προστασία και ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας, ενώ παράλληλα η θηροφυλακή, σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες, φροντίζει για την πάταξη της λαθροθηρίας».

Όσον αφορά τα τέλη αδειών ανά κατηγορία, ορίζονται ως εξής:

– Τοπική άδεια κυνηγίου: 10 ευρώ και φτάνει συνολικά περίπου 107 ευρώ.

– Περιφερειακή άδεια κυνηγίου: 30 ευρώ και φτάνει συνολικά περίπου 127 ευρώ.

– Γενική άδεια κυνηγίου: 60 ευρώ και φτάνει συνολικά περίπου 157 ευρώ.

Η ετήσια συνδρομή των κυνηγών στις αναγνωρισμένες κυνηγετικές οργανώσεις είναι 60 ευρώ.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον σχετικό «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ» ενώ παρατίθενται οι γενικές και ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο.

Ειδικότερα, το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, τα εκτροφεία θηραμάτων, τις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, τους πυρήνες των εθνικών δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές. Επίσης, απαγορεύεται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί απαγορευτικές δασικές αποφάσεις λόγω πυρκαγιών, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία.

Επιπλέον, απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός από αυτά που προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει, ήδη, σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Τέλος, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, υπενθυμίζεται ότι οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα χρώματος φωσφορίζοντος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή