Συμφωνία για έλεγχο της συνταγογράφησης

Συμφωνία για έλεγχο της συνταγογράφησης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών, υπογράφεται αυτές τις ημέρες η απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Χθες ο κ. Βορίδης σε έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο (αυτός συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, Θ. Χατζηπαναγιώτου, και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, Φ. Πατσουράκο), παρουσίασε το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης, και η οποία όπως διευκρίνισε θα εκδοθεί άμεσα. Οι βασικοί άξονες της υπουργικής απόφασης αφορούν σε:

– Κατανομή ορίου δαπάνης ανά περιφερειακή ενότητα και ανά πάροχο για το έτος 2014 με δυνατότητα επανεξέτασης του μέτρου για το β΄ εξάμηνο, ανάλογα με την πρόοδο του ελέγχου της δαπάνης.

– Θεσμοθέτηση σειράς συνταγογραφικών μέτρων και οδηγιών (προς το παρόν δεν θα είναι εξ αρχής περιοριστικές για τους γιατρούς, ωστόσο θα ελέγχονται εκ των υστέρων και εφόσον οι γιατροί δεν τις εφήρμοσαν οι εξετάσεις δεν θα αποζημιώνονται).

– Δυνατότητα δυνητικού clawback στους παρόχους για την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα. Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο κάθε πάροχος θα έχει επίσης τη δυνατότητα εφόσον έχει συμπληρώσει το μηνιαίο πλαφόν δαπάνης την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, για το υπόλοιπο διάστημα (τέταρτη εβδομάδα) να παραπέμπει τους ασθενείς είτε σε άλλο πάροχο ή σε δημόσια δομή, ενώ θα μπορεί, εφόσον δεν είναι επείγουσες οι εξετάσεις, να κλείνει ραντεβού για τον ασφαλισμένο στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι «οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του μηχανισμού παραγωγής, εκτέλεσης και αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων και θα συμβάλουν τα μέγιστα στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων».

Αντίθετα, με το χθεσινό κλίμα «σύμπνοιας» υπουργείου και ΠΙΣ, σήμερα οι δύο πλευρές –και πιθανότατα και οι επικεφαλής τους κ. Βορίδης και Βλασταράκος– θα βρεθούν αντιμέτωπες στο ΣτΕ για το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων. Το μεσημέρι, εξετάζεται στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που ζητεί την αναστολή του μέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή