Παράθυρο για «αιωνίους»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμογή του νόμου για τη διαγραφή των «αιωνίων φοιτητών», αλλά με μέριμνα των πανεπιστημιακών τμημάτων και πιθανές εξαιρέσεις φοιτητών που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε απαντήσει ο κ. Λοβέρδος σε σχετική ερώτηση βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Τα Ιδρύματα, τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών, μπορούν στον οργανισμό τους να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις θεωρήσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας. Οι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Γ. Δημαράς και Γ. Αβραμίδης) είχαν θέσει θέμα «ελαστικοποίησης του Ν. 4009/2011», λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά και τους φοιτητές. Στη συνάντηση τρία κυρίως θέματα απασχόλησαν:

Το πρώτο αφορούσε στις μετεγγραφές φοιτητών, όπου η πλευρά των πρυτάνεων εξέφρασε τις ανησυχίες της για μαζικό κύμα με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Εκτιμήσεις πανεπιστημιακών κύκλων ανεβάζουν τον αριθμό των μετεγγραφών έως και 20.000 (!), υπογραμμίζοντας πως σε αυτήν την περίπτωση η λειτουργία των ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Η κυβερνητική πλευρά δεν έκανε δεκτή αυτή την εκτίμηση.

Το δεύτερο αφορούσε την αντιμετώπιση των «αιωνίων» φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι υπολογίζονται σε 180.000 άτομα. Οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων σημείωσαν πως μεταξύ αυτών υπάρχουν φοιτητές, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιδείξει φιλότιμη προσπάθεια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Συζητήθηκε η δυνατότητα τα τμήματα, στο πλαίσιο του νόμου, για συγκεκριμένες περιπτώσεις να επιδείξουν διαφορετική αντιμετώπιση (π.χ. να δοθεί μία παράταση).

Το τρίτο αφορούσε τα οικονομικά των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις έθεσαν έντονα το πρόβλημα, τονίζοντας πως υπάρχουν ιδρύματα που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος απάντησε πως δεν υπάρχει περιθώριο επιπλέον χρηματοδότησης. Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, σημείωσε πως θα υλοποιηθεί η παύση φορολόγησης του επιδόματος βιβλιοθήκης, που λαμβάνουν οι καθηγητές (όπως έχει αποφασίσει το ΣτΕ).

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για δημιουργία στο άμεσο μέλλον δύο προπτυχιακών αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων για τον τουρισμό στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή