ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναστολής κατά του μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση

ste-syzitithikan-oi-aitiseis-anastolis-kata-toy-metroy-toy-plafon-sti-syntagografisi-2038661

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αιτήσεις αναστολής που έχουν καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Οι δυο Σύλλογοι με τις αιτήσεις τους ζητούν την αναστολή του μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων που προβλέφθηκε ανά γιατρό και ανά περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή για αναστολή του μέτρου μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση της επιτροπής αναστολών.

Σήμερα, στη συζήτηση των αιτήσεων αναστολής (με εισηγητή τον πάρεδρο Η. Μάζο), τοποθετήθηκαν σχετικά με την αναστολή οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών, με παρόντες τον πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο και τον πρόεδρο ΙΣΑ Γ. Πατούλη, καθώς και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό.

Σύμφωνα με πληρηφορίες, κατά τη συζήτηση οι ιατρικοί σύλλογοι υποστήριξαν ότι το μέτρο υποβιβάζει την παροχή υπηρεσιών υγείας και προκαλεί κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Αντίθετα, κατά τις ίδιες πληρηφορίες η πλευρά του υπουργείου υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι για το μέτρο που αποβλέπει στη μείωση των δαπανών, ελήφθησαν υπόψη επιστημονικά κριτήρια και στατιστικά δεδομένα.

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.