Νέοι πρόεδροι σε Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο

Νέοι πρόεδροι σε Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό γνώμονα τη δικαστική επετηρίδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών που θα αναλάβουν κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας. Το υπουργικό συμβούλιο χθες, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, επέλεξε ως νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο, ο οποίος θα παραμείνει στο τιμόνι του ανωτάτου δικαστηρίου για έναν μόνο χρόνο, καθώς τον Ιούνιο του 2015 αποχωρεί λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας (οι δικαστικοί αποχωρούν στο 67ο υποχρεωτικά).

Για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανώτατου δικαστηρίου του οποίου ο ρόλος τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικά ενισχυθεί, επελέγη ο κ. Νικόλαος Αγγελάρας, ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση στη δικαστική επετηρίδα.

Και ο νέος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα μείνει στη θέση του, επίσης, για έναν χρόνο, καθώς και αυτός συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο. Ο κ. Αγγελάρας ήταν έως πρότινος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, από την προεδρία του οποίου αποχώρησε έπειτα από ευδόκιμη υπηρεσία ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης.

Για τη θέση του γενικού επιτρόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο (είναι θέση αντίστοιχη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) επελέγη τελικά ο κ. Μιχαήλ Ζημής, αφού προηγήθηκε ενδιαφέρον παρασκήνιο. Η θέση του επιτρόπου είχε προταθεί στην αντιπρόεδρο του δικαστηρίου κ. Φλωρεντία Καλδή, η οποία όμως δεν επέδειξε ενδιαφέρον και προτίμησε να μείνει αντιπρόεδρος στο ανώτατο δικαστήριο. Η τήρηση της δικαστικής επετηρίδας σε συνδυασμό με κριτήρια αξιοκρατίας στις επιλογές της κυβέρνησης για την πλήρωση των κενών σε κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας προκάλεσαν θετικά σχόλια στο δικαστικό σώμα και στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Με γνώμονα τη δικαστική επετηρίδα κινήθηκε το υπουργικό συμβούλιο στην επιλογή ανώτατων δικαστικών και για τις κενές θέσεις στην αντιπροεδρία τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Νέοι αντιπρόεδροι στον Αρειο Πάγο επελέγησαν οι κ.κ. Βιολέτα Κυτέα, Βασιλική Θάνου, που είναι και η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Γεώργιος Γεωργέλης και Παναγιώτης Ρουμπής. Για το Ελεγκτικό Συνέδριο αντιπρόεδροι επελέγησαν οι κ.κ. Χρυσούλα Καραμαδούνη, Μαρία Βλαχάκη, Νικόλαος Μηλιώνης και Αννα Λυγωμένου.

Για τις επιλογές των ανώτατων δικαστικών υπήρξε ομοφωνία στο υπουργικό συμβούλιο και σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου δήλωσε ότι η τήρηση της δικαστικής επετηρίδας υπήρξε επιλογή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και εξέφρασε την άποψη ότι «οι επιλεγέντες θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα, και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που αποτελεί απαίτηση των πολιτών».

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος δήλωσε ότι θα «μιλήσει εμπράκτως, με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών στην εκδίκαση των υποθέσεων και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή