Παράνομη, για 2η φορά, η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Παράνομη, για 2η φορά, η απεργία της ΑΔΕΔΥ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη για δεύτερη φορά, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό, κρίθηκε από το Εφετείο της Αθήνας η απεργία – αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε με την 4843/2014 απόφασή του παράνομη την απεργία για τυπικούς λόγους καθώς δεν κηρύχθηκε από το αρμόδιο όργανο. Ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι απεργία μπορεί να κηρύξει το γενικό συμβούλιο και όχι η γενική συνέλευση (αποτελείται από 800 μέλη και συνεπώς είναι ένα όργανο «δυσκίνητο»), όπως ζητούσε το Δημόσιο.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται επί της ουσίας για την τρίτη δικαστική απόφαση (σ.σ.: και η Ολομέλεια του ΣτΕ ενέκρινε τη συνέχιση της αξιολόγησης τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο) που τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης, εντούτοις η ΑΔΕΔΥ αισθάνεται δικαιωμένη και προτίθεται να συνεχίσει την αποχή. «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι επειδή είναι πολύ πιο εύκολη και πιο απλή η διαδικασία προκήρυξης της απεργίας σε σχέση με όσα απαιτούσε η κυβέρνηση», δήλωσε η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ Μαρία Τσίπρα. Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ ζητεί από τους γενικούς διευθυντές αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν να απέχουν από τη διαδικασία, ενώ όσους έχουν ήδη παραδώσει εκθέσεις αξιολόγησης να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους. Επίσης έχει συγκληθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 21/8 για να αποφασισθεί η περαιτέρω στάση της.

Πάντως το ζήτημα της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων έχει εν πολλοίς αντιμετωπιστεί από την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με καμία δυσμενή συνέπεια στη μισθολογική αλλά και στην επαγγελματική εξέλιξη των υπαλλήλων και δεν συνεπάγεται απόλυση. Οπως επεσήμαιναν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου «κατόπιν αυτών δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γενικοί διευθυντές και οι υπάλληλοι να μη συμμετέχουν στη διαδικασία». Ακόμη πάντως και αν αυτό συμβεί στην τροπολογία προβλέπεται ότι σε περίπτωση που οι υπάλληλοι απέχουν από την αυτοαξιολόγηση, η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού. Σε περίπτωση δε αποχής των γενικών διευθυντών προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις. Δεδομένων και των δικαστικών διενέξεων, μέσω της τροπολογίας δόθηκε νέα παράταση για την έκδοση απόφασης επιμερισμού των ποσοστών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή