Από τη Νέα Υόρκη στο Νομισματικό Μουσείο: το μακρύ ταξίδι πέντε αρχαίων νομισμάτων

Από τη Νέα Υόρκη στο Νομισματικό Μουσείο: το μακρύ ταξίδι πέντε αρχαίων νομισμάτων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας θα εκτίθενται στο εξής πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς αποφάσισε να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα ύστερα από την κατάσχεσή τους από το γραφείο του ως προϊόντα παράνομης κατοχής το περασμένο έτος.

Πρόκειται για δύο ασημένιους στατήρες Θηβών, ένα ασημένιο δίδραχμο Ευβοίας, ένα στατήρα Οπούντιων Λοκρών και ένα Δικαίας Θράκης. Τα νομίσματα παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος ευχαριστώντας τον κ. Βανς δήλωσε ότι «τα νομίσματα που μας επιστρέφονται σήμερα είναι αξιοσημείωτης ομορφιάς και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας».

«Ως δείγματα της αρχαιότερης δημοκρατίας του κόσμου, αυτά τα νομίσματα είναι ανεκτίμητα» είπε ο Αμερικανός εισαγγελέας, ο οποίος διεμήνυσε ότι το εμπόριο κλεμμένων αρχαιοτήτων «δεν είναι ανεκτό» στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα νομίσματα θα ωφελήσουν περισσότερο το κοινό καλό, εκτιθέμενα σε ένα χώρο ανοικτό στους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, παρά φυλαγμένα σε κάποιο χρηματοκιβώτιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βανς.

Τα πέντε νομίσματα κατασχέθηκαν κατόπιν έρευνας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations) που οδήγησε στη σύλληψη του χειρουργού Αρνολντ Πίτερ Βάις κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας νομισμάτων στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2012. Ο κ. Βάις επιχειρούσε να πωλήσει ένα ασημένιο τετράδραχμο του τέταρτου π.Χ. αιώνα αντί 350.000 δολαρίων, που αποδείχθηκε πλαστό.

Ο κ. Βάις κατηγορήθηκε για την κατοχή δύο δεκάδραχμων από τη Σικελία που θεωρούσε προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και ήθελε να πωλήσει στη δημοπρασία αντί 1,2 εκατ. δολαρίων έκαστο. Παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκαν πλαστά, ο κ. Βάις καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης για προσπάθεια πώλησης προϊόντων κλοπής και τα συνολικά 23 νομίσματα που είχε στην κατοχή του όταν συνελήφθη κατασχέθηκαν και θα διατεθούν για έκθεση, έρευνα και ακαδημαϊκή μελέτη, ενώ δύο επιστράφηκαν στον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους. Πέντε από αυτά επιστρέφονται στην Ελλάδα, καθώς είναι «αυθεντικά και διεθνώς αναγνωρισμένα ιστορικά αντικείμενα από τις αρχαίες ελληνικές πόλεις Δικαία και Θήβες, την περιοχή των Οπούντιων Λοκρών και το νησί της Εύβοιας», κατά την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ασημένιο στατήρα από τη Δικαία της Θράκης που χρονολογείται μεταξύ 515-480 π.Χ. και φέρει απεικόνιση κεφαλής του Ηρακλέους στη μια όψη και έγκοιλου τετραγώνου στην άλλη, έναν ασημένιο στατήρα της περιοχής των Οπούντιων Λοκρών που χρονολογείται μεταξύ 369-338 π.Χ. και φέρει απεικόνιση της κεφαλής της θεάς Δήμητρας στη μια όψη και στην άλλη τον Αίαντα Οπούντιο, ένα ασημένιο δίδραχμο Εύβοιας που χρονολογείται μεταξύ 375-357 π.Χ., στη μία όψη του οποίου απεικονίζεται η αγελάδα των Ευβοέων και στην άλλη η νύμφη Εύβοια, ένας ασημένιος στατήρας Θηβών που χρονολογείται μεταξύ 405-395 π.Χ. και φέρει απεικόνιση κεφαλής Διονύσου στην μια όψη και την ασπίδα των Βοιωτών στην άλλη, και ένας ακόμη ασημένιος στατήρας Θηβών που χρονολογείται μεταξύ 395-338 π.Χ. και απεικονίζει ασπίδα στην μια όψη και κρατήρα στην άλλη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ως μέρος της ποινής του, ο κ. Βάις συμφώνησε να γράψει ένα άρθρο για το περιοδικό της Αμερικανικής Νομισματικής Κοινότητας, της οποίας είναι μέλος, στο οποίο θα περιγράφει τους κινδύνους συλλογής νομισμάτων άγνωστης προέλευσης και τη συνεχιζόμενη απειλή που θέτει αυτή η πρακτική για την αρχαιολογική έρευνα.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή