Από τη συμφωνία στο «βέτο»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει την απόσυρση τροπολογίας με την οποία οι 1.300 υπάλληλοι της ΕΥΠ εξαιρούνταν από τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου. Η ένταση των αναταράξεων στο εσωτερικό της Υπηρεσίας, μάλιστα, ήταν τέτοια που ενώ την Τρίτη 5 Αυγούστου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας υπέγραψε την τροπολογία που εξαιρούσε τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας από τη διαδικασία αξιολόγησης, το βράδυ της 6ης Αυγούστου υποχρεώθηκε να την αποσύρει! Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΠ στρέφει τα πυρά της εναντίον του διοικητή της υπηρεσίας Θόδωρου Δραβίλλα, καθώς σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «φερόταν να διαφωνεί με την εν λόγω τροπολογία».

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η διαπραγμάτευση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου. Τότε, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΠ έστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη, Βασίλη Κικίλια και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας τη δημιουργία ξεχωριστού συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων της Υπηρεσίας.

Το υπόμνημα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 2014 τροποποιήθηκε με τον νόμο 4250 το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων του Π.Δ. 318/1992. Η τροποποίηση αυτή δεν σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της ΕΥΠ όπως και καμία μεταρρύθμιση του λοιπού δημόσιου τομέα, κάτι απολύτως λογικό. Η ΕΥΠ, ωστόσο, καλείται να την εφαρμόσει ελλείψει ειδικών διατάξεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της». Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο υπήρξε συμφωνία για την εξαίρεση των υπαλλήλων της ΕΥΠ από τη διαδικασία αξιολόγησης, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οχι τυχαία, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, συμπεριελήφθη τροπολογία που προέβλεπε ότι «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης καθορίζεται σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται για το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το έτος 2013 και εφεξής σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Υπηρεσίας…». Η τροπολογία υπεγράφη την 5η Αυγούστου από τους συναρμόδιους υπουργούς, ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου απεσύρθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετος με την προωθούμενη ρύθμιση ήταν ο διοικητής της Υπηρεσίας Θ. Δραβίλλας. Η συγκεκριμένη εκδοχή συνδέει το φημολογούμενο «βέτο» Δραβίλλα με τις προγραμματισμένες για την 29η Σεπτεμβρίου συνδικαλιστικές εκλογές στην ΕΥΠ και την πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει σε πρόσληψη 100 νέων υπαλλήλων. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων από τους συνολικά 1.300 που υπηρετούν έχουν προσληφθεί στην ΕΥΠ εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και δίχως να πληρούν τα στοιχειώδη κριτήρια για την ένταξή τους σε μία κατά τα άλλα ιδιαίτερα «ευαίσθητη» υπηρεσία του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή