ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βροχή» e-mail απατεώνων που αποσπούν χρήματα

vrochi-e-mail-apateonon-poy-apospoyn-chrimata-2038883

Την προσοχή των χρηστών του Διαδικτύου εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής ψεύτικων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με αυτά οι δράστες –άγνωστοι αποστολείς– προσπαθούν να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά από τους χρήστες.

Τα ψεύτικα e-mail ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο έχει επιλεγεί μέσω παγκόσμιας κλήρωσης γνωστής εταιρείας πληροφορικής και ότι έχουν κερδίσει μεγάλο χρηματικό ποσό. Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί του ζητούνται προσωπικές πληροφορίες όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου και τραπεζικού λογαριασμού. Στο επόμενο βήμα ο «αποστολέας» ζητάει από τον παραλήπτη να προκαταβάλει ένα χρηματικό ποσό για την κάλυψη εξόδων όπως αυτά της αποστολής.

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους παραλήπτες ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα είναι εξαιρετικά αληθοφανή, καθώς χρησιμοποιούν το λογότυπο της εταιρείας και ονοματεπώνυμα υπαλλήλων. Καλεί τους χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα από αγνώστους να μην απαντούν και να μη στέλνουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210-64.76.464 και να στέλνουν e-mail στο [email protected]