Η κρίση μείωσε τις μικροκλοπές του καλοκαιριού

Η κρίση μείωσε τις μικροκλοπές του καλοκαιριού

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερα εγκλήματα, με πολύ μικρότερο οικονομικό… όφελος για τους κακοποιούς, καταγράφονται φέτος στις παραθεριστικές περιοχές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην «Κ» αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτές τις περιοχές. «Το έγκλημα μετακομίζει στην παραλία», όπως συνηθίζεται να λέγεται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, ωστόσο ακόμα και αυτό φαίνεται να έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Κρίσιμο ρόλο, βέβαια, σε αυτήν την εξέλιξη παίζει και η αυξημένη αστυνομική παρουσία αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν πλέον οι ίδιοι οι πολίτες για την προστασία τους.

Την περασμένη Πέμπτη η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξάρθρωσε σπείρα τεσσάρων Αλβανών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν οργανωμένες διαρρήξεις σε τουριστικές μονάδες της περιοχής. Παραβίαζαν τις πόρτες δωματίων τουριστικών καταλυμάτων και έπαιρναν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές. Οι δράστες σε τέσσερις μήνες συγκέντρωσαν 13.000 ευρώ. Στον καθένα αντιστοιχούσαν περίπου 800 ευρώ τον μήνα. Τελικά συνελήφθησαν από τις Αρχές έπειτα από συντονισμένη αστυνομική έρευνα.

Παρόμοια σπείρα είχε εξαρθρωθεί τον Ιούνιο στη Σαντορίνη, έχοντας διαπράξει έξι διαρρήξεις σε καταστήματα, σπίτια και ξενοδοχεία. Στο σπίτι όπου διέμεναν οι δράστες είχαν βρεθεί 400 ευρώ και… 8 δολάρια. «Οι περισσότεροι από τους τουρίστες δεν έχουν πλέον μαζί τους μεγάλα ποσά σε μετρητά. Σε περίπτωση κλοπών η μεγαλύτερη απώλεια που καταγράφουμε πλέον είναι κυρίως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές. Αυτή είναι η εικόνα που μου μεταφέρεται καθημερινά και από τους καταστηματάρχες, ότι δηλαδή οι τουρίστες δεν έχουν πάνω τους λεφτά, αλλά κάρτες» αναφέρει αστυνομικός που υπηρετεί στις Κυκλάδες. «Εκείνοι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία τα οποία έχουν μεγαλύτερο βαθμό ασφαλείας από τα απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεν είναι εύκολο να μπει κάποιος μέσα για να κλέψει, αλλά και εκείνος που θα καταφέρει να μπει μάλλον θα συλληφθεί αμέσως γιατί έχουν τοποθετηθεί κάμερες που θα τον καταγράψουν» αναφέρει αστυνομικός της Κρήτης. «Βάλαμε κάμερες, αυξήσαμε τη φύλαξη, βελτιώθηκε και η αστυνόμευση. Δεν έχουμε τέτοια κρούσματα πια» επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πάλι, πολύ λιγότερα είναι και τα σπίτια που μένουν άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην Αττική, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι διαρρήξεις κατά τη διάρκεια των διακοπών. «Το φαινόμενο των διαρρήξεων παραμένει έντονο, όπως και όλα τα εγκλήματα που σχετίζονται με το οικονομικό ζήτημα, ωστόσο πλέον μπορούμε να πούμε ότι ακολουθεί περισσότερο την πορεία που έχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» μας λέει υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετές διαρρήξεις σπιτιών που γίνονται για λίγα χρήματα ή κάποιες ηλεκτρικές συσκευές καθώς λιγότεροι είναι εκείνοι που φυλάνε μεγάλα ποσά στα σπίτια τους.

Κινητά τηλέφωνα φαίνεται να είναι πλέον και η κυριότερη λεία των επιτήδειων που στήνουν καρτέρι σε παραλίες προκειμένου να κλέψουν τους λουόμενους όταν εκείνοι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Τα χρήματα που κουβαλούν οι περισσότεροι είναι ελάχιστα, ενώ ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο προσεκτικός. «Ορισμένες κλοπές γίνονται χωρίς καμία λογική αιτία. Μπορεί κάποιος να κλέψει μία τσάντα που έχει μέσα μόνο μια πετσέτα. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να κλαπεί ένα κινητό τηλέφωνο. Πολλές φορές θύματα πέφτουν ηλικιωμένα άτομα» μας λέει σεκιουριτάς που εργάζεται σε οργανωμένη παραλία.

Και τέλος, αν και μειωμένο, όπως υποστηρίζει η Αστυνομία, παραμένει το φαινόμενο των διαρρήξεων σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα κοντά σε παραλίες. «Υπάρχουν άτομα που παρακολουθούν τα Ι.Χ. που παρκάρουν και αν κάποιος κάνει το λάθος να ανοίξει το πορτ μπαγκάζ και να βάλει μέσα μια τσάντα τότε διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να πέσει θύμα διάρρηξης. Και φυσικά αν αφήσει κάτι πολύτιμο σε εμφανές σημείο», σχολιάζει αστυνομικός του τμήματος διαρρήξεων, ο οποίος τονίζει ότι η ασφάλεια των πολιτών σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από την προσοχή που δίνουν και οι ίδιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή