Ερχεται καυτό φθινόπωρο με μεγάλες δίκες για την ελληνική Δικαιοσύνη

Ερχεται καυτό φθινόπωρο με μεγάλες δίκες για την ελληνική Δικαιοσύνη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά με τις μεγάλες δίκες εκτιμάται ότι θα είναι το νέο δικαστικό έτος, καθώς υποθέσεις που απασχόλησαν επί μήνες τη Δικαιοσύνη και κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, είναι πλέον ώριμες να δικαστούν. Οι δικαστικές αρχές έπειτα από έρευνες, έφεραν σε πέρας υποθέσεις μείζονος σημασίας που οδηγούνται σε λίγους μήνες στο εδώλιο.

Αρχής γενομένης από εκείνη της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.). Η Δικαιοσύνη ετοιμάζεται για μια δίκη που δεν έχει προηγούμενο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χ.Α. ανέρχονται με το κλείσιμο της ανάκρισης την περασμένη εβδομάδα, σε 78, από τους οποίους οι 30 είναι προφυλακισμένοι. Το Δικαστικό Συμβούλιο που θα πει την τελευταία λέξη προ της δίκης θα αποφανθεί και για τον τελικό αριθμό των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Για την επικείμενη δίκη της Χ.Α. –την πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ναζιστικού τύπου εγκλήματα– οι δικαστικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να εξευρεθεί η κατάλληλη δικαστική αίθουσα για τη διεξαγωγή της. Οι αίθουσες που διαθέτει το Εφετείο της Αθήνας είναι μικρές για τον αριθμό των κατηγορουμένων, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των συνηγόρων τους.

Αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη μεγάλη δίκη το επόμενο διάστημα. Η υπόθεση με τις παράνομες δανειοδοτήσεις της Proton Bank, με κατηγορούμενους τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στενούς του συνεργάτες και μέλη της διοίκησης της τράπεζας, φιγουράρει επίσης ψηλά στον κατάλογο με τις μεγάλες υποθέσεις της νέας δικαστικής χρονιάς. Η δίκη Λαυρεντιάδη αναμένεται να ξεκινήσει και αυτή μέσα στο φθινόπωρο, καθώς η αίτηση που υποβλήθηκε στον Αρειο Πάγο για αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Εφετείου Αθηνών δεν έγινε δεκτή. Η υπόθεση αφορά δανειοδοτήσεις, που κρίθηκαν παράνομες, ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα, όταν τον έλεγχό της είχε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, προς διάφορες εταιρείες δικών του συμφερόντων. Για την υπόθεση είχε διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση, την οποία διενήργησε επί μήνες ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, δίδοντας τη σκυτάλη στην ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, που ολοκλήρωσε και το ανακριτικό έργο.

Παράνομη παρακράτηση

Ανάλογης βαρύτητας είναι και η δίκη που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο με κατηγορούμενους τους υπευθύνους δύο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, της Energa και Hellas Power, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ζημία εκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσαν στο Δημόσιο από την παράνομη παρακράτηση τελών και φόρων που όφειλαν να αποδίδουν. Η δρομολόγηση της δίκης τους είναι θέμα χρόνου μετά την απόρριψη της αναίρεσης που είχαν υποβάλει στον Αρειο Πάγο, ζητώντας τη μετατροπή του βαρύτατου κατηγορητηρίου.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, επίσης, αναμένεται η διεξαγωγή της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τα εξοπλιστικά και τις μίζες, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο και στενούς του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογενείας του. Η δίκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να ξεκινήσει επίσης τους επόμενους μήνες και να διαρκέσει πολύ, όπως άλλωστε και η πρωτοβάθμια, που ολοκληρώθηκε με την επιβολή βαρύτατων ποινών πολυετούς κάθειρξης, τόσο στον ίδιο όσο και στους συγκατηγορουμένους του.

Ομως πέραν της δίκης Ακη, στη νέα δικαστική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, αναμένεται η έναρξη και άλλης δίκης για τα εξοπλιστικά, με βασικό εμπλεκόμενο τον πρώην στενό συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου, Ιωάννη Σμπώκο, ενώ ήδη διεξάγεται επί μήνες η δίκη για μίζες με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας Ντίνο Μιχαηλίδη.

Παράλληλα, αναμένεται και η έναρξη της δίκης του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, αν το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού σε δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η δίκη Παπακωνσταντίνου, αν γίνει, θα είναι η δεύτερη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, μετά τη δίκη Κοσκωτά το 1989 με κατηγορούμενο τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή