Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντιμέτωποι με τις χρόνιες δυσλειτουργίες που έχουν καταστήσει τη Δικαιοσύνη αναποτελεσματική και δυσκίνητη βρίσκονται από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους οι νέοι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιχειρώντας να δώσουν το στίγμα τους αμέσως μετά την επιλογή τους από το υπουργικό συμβούλιο οι κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, νέος πρόεδρος στον Αρειο Πάγο, και Νικόλαος Αγγελάρας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επισήμαναν την ανάγκη της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης.

Ο κ. Κουτρομάνος αναφέρθηκε πρωτίστως στην ανάγκη «να περιοριστούν οι αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων», ενώ ο κ. Αγγελάρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο βηματισμός του δικαστηρίου οφείλει να γίνει πιο ταχύς, παράλληλα όμως και ιδιαίτερα προσεκτικός». Και οι δύο ανώτατοι δικαστικοί, που επελέγησαν ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο και στο πρόσωπό τους συνέκλιναν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, διαθέτουν ελάχιστο χρόνο για να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα της Δικαιοσύνης. Η θητεία τους που θα είναι εξαιρετικά βραχύβια -συνταξιοδοτούνται σε έναν χρόνο- δεν τους επιτρέπει καμιά βραδυπορία. Αλλωστε, η κατάσταση στη Δικαιοσύνη, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, χρήζει άμεσων και δύσκολων αποφάσεων.

Επιπλέον, στα ανώτατα δικαστήρια είναι πολλοί πλέον εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών έχει δεχτεί καίρια πλήγματα, κυρίως από την αδυναμία της να δικάσει γρήγορα και σωστά τα εκατομμύρια των υποθέσεων που εκκρεμούν σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια. Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πέραν των άλλων, έχει να διαχειριστεί τα σύνθετα θέματα που θα προκύψουν σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ ο κ. Αγγελάρας δικαστικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με περικοπές σε συντάξεις των λεγομένων ειδικών μισθολογίων.

Πάντως, η επιλογή και των δύο βασίστηκε, πέραν από τα αξιοκρατικά κριτήρια που πληρούν, στην τήρηση της δικαστικής επετηρίδας. Τόσο ο κ. Κουτρομάνος όσο και ο κ. Αγγελάρας κατείχαν τις πρώτες θέσεις, κάτι που προκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους ως στοιχείο που όφειλε να καθορίσει τις επιλογές τους για τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.

Οι αντιπρόεδροι

Με γνώμονα την επετηρίδα έγιναν επίσης οι επιλογές για τους αντιπροέδρους σε Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο. Και για τις θέσεις αυτές -τέσσερις στο κάθε ανώτατο δικαστήριο- η δικαστική επετηρίδα τηρήθηκε με τον ορισμό ως νέων αντιπροέδρων για τον Αρειο Πάγο της Βιολέτας Κυτέα, της Βασιλικής Θάνου (είναι η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων) και των Γεωργίου Γεωργέλη και Παναγιώτη Ρουμπή. Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, επελέγησαν οι Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη, Νικόλαος Μηλιώνης και Αννα Λιγωμένου.

Στη θέση του γενικού επιτρόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο (είναι θέση περίπου αντίστοιχη με εκείνη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) επελέγη ο κ. Μιχαήλ Ζυμής, αντιπρόεδρος έως πρότινος του δικαστηρίου, που δεν ήταν στην κορυφή της δικαστικής επετηρίδας. Η αντιπρόεδρος Φλωρεντία Καλδή, η οποία είχε προβάδισμα στην επετηρίδα, και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η θεσμική θέση του γενικού επιτρόπου, αποφάσισε να απαντήσει αρνητικά και να επιλέξει να μείνει στην αντιπροεδρία του δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή