Αγωνία για 112.000 παιδιά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκρηξη αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς την επόμενη σχολική χρονιά φέρνει επιβλητικά στο προσκήνιο το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά δημιουργεί και μια «καυτή πατάτα» για την κυβερνητική διαχείριση, που αφορά μάλιστα την ευαίσθητη παιδική ηλικία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα «γραμματοκιβώτια» της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κατακλύστηκαν από δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις μητέρων που ζητούσαν ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η ΕΕΤΑΑ έχει αναλάβει τη συλλογή και επεξεργασία των αιτήσεων.

Ξεπερνώντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και καθώς η καταγραφή των αιτήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 92.000 και αφορούν πάνω από 112.000 παιδιά. Πέρυσι, οι αιτήσεις αφορούσαν 96.000 παιδιά. Η μεγάλη αύξηση ήρθε παρά τη μείωση του ορίου εισοδήματος, σε 27.000 από 30.000 ευρώ πέρυσι.

Και τώρα τι γίνεται; Πέρυσι, από τα 96.000 παιδιά βρέθηκε πως 91.150 τηρούσαν τις προϋποθέσεις και τελικά φιλοξενήθηκαν 68.000 (άλλα 3.000 καλύφθηκαν με φιλανθρωπική παρέμβαση), αφού εξασφαλίστηκαν περίπου 200 εκατ. ευρώ. Φέτος όμως τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ δεν ξεπερνούν τα 162 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο υπολογίζεται να καλυφθούν 62.000 παιδιά. Και αυτό, με μείωση του ετήσιου κουπονιού για κάθε παιδί, με κίνδυνο υποβάθμισης των υπηρεσιών.

«Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πρέπει να διατεθούν επιπλέον κονδύλια, τουλάχιστον άλλα 40 εκατ. ευρώ», λέει στην «Κ» ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης. «Οι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η φτώχεια και η ανεργία οδηγούν σε περιθωριοποίηση. Αντίδοτο είναι η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών», συμπληρώνει.

«Θα εξετάσουμε συγκεκριμένα την κατάσταση, αφού δούμε ακριβώς πόσα είναι τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η εμπειρία από προηγούμενες χρονιές έχει δείξει πως υπάρχουν αρκετές αιτήσεις που παραβιάζουν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, ή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για γεωγραφικούς λόγους. Πάντως, οι οικονομικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί. Μάλιστα, για να φτάσουμε σε αυτό το ποσό έγιναν μεγάλες προσπάθειες από το υπουργείο Εργασίας», τονίζει στην «Κ» ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος. «Οσα παιδιά δεν μπουν στο πρόγραμμα θα γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είτε καταβάλλοντας όλο ή μέρος του ετήσιου εισιτηρίου είτε δωρεάν, σε συνάρτηση της οικονομικής τους κατάστασης», συμπληρώνει.

Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως υπάρχει αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά στην κατεύθυνση επιπλέον κονδυλίων στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών. Σε επιμονή των ευρωπαϊκών ιθυνόντων χρεώνουν και το «οριζόντιο κούρεμα» κατά 30% των θέσεων των παιδικών σταθμών που διατέθηκαν στο πρόγραμμα.

Ο κ. Ντόλιος προειδοποιεί πως το μεγάλο πρόβλημα είναι στο μέλλον, καθώς τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς δεν θα ξεπερνούν τα 70-80 εκατ. το έτος. «Πρέπει να προχωρήσει από φέτος και για τα επόμενα 2-3 χρόνια η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», τονίζει ο υφυπουργός.

«Και όμως μπορεί να βρεθούν επιπλέον κονδύλια φέτος. Εχουμε υποδείξει συγκεκριμένα λιμνάζοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ και πρέπει να μεταφέρουν τα κονδύλια τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα κέρδη θα είναι πολλαπλά: κοινωνική στήριξη, απορροφητικότητα πόρων και θέσεις εργασίας», αντιτείνει ο κ. Δανιηλίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή