Απάτη πολλών εκατομμυρίων εις βάρος του ΙΚΑ

Απάτη πολλών εκατομμυρίων εις βάρος του ΙΚΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΙΚΑ, με εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, έφερε στο φως έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Εμπλέκονται δεκαοκτώ άτομα, ενώ ωφελημένοι είναι οι υπεύθυνοι μεγάλης αλυσίδας γυμναστηρίων και ένα δίκτυο εταιρειών καθαρισμού που ασφάλιζαν τους εργαζομένους τους σε εταιρείες-φαντάσματα, οι οποίες δεν κατέβαλλαν εργοδοτικές εισφορές.

Κεντρικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος φέρεται να είχε 54χρονος λογιστής που στο παρελθόν είχε εργαστεί ή εξακολουθούσε να εργάζεται σε ορισμένες από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. το ύψος της ζημίας σε βάρος του ΙΚΑ ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται στα 7,8 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 εργαζόμενοι (κυρίως γυμναστές και υπάλληλοι εταιρειών καθαρισμού) που οι εργοδότες τούς είχαν ασφαλίσει σε εταιρείες-φαντάσματα έχουν χάσει εργασιακά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα δικαιώματα συνταξιοδότησης, λόγω ακύρωσης των ενσήμων τους. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η μία από τις εταιρείες καθαρισμού που ελέγχεται από την Οικονομική Αστυνομία είναι συμβεβλημένη με φορείς του Δημοσίου, τράπεζες αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, από το 2010 έως το 2013 οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα συνέστησαν εικονικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον χώρο του εμπορίου ξυλείας, ειδών υγιεινής, βιβλίων, ενδυμάτων και καλλυντικών. Στις εν λόγω εταιρείες-φαντάσματα, που ουδέποτε κατέβαλλαν στο ΙΚΑ εργοδοτικές εισφορές, ασφάλιζαν τους υπαλλήλους τους οι υπεύθυνοι αλυσίδας δέκα γυμναστηρίων στην Αττική καθώς και οι υπεύθυνοι δικτύου εταιρειών καθαρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι 290 εργαζόμενοι στην αλυσίδα γυμναστηρίων είχαν ασφαλιστεί από εικονική εταιρεία εμπορίας ξυλείας κοκ. Σημειώνεται ότι η αλυσίδα γυμναστηρίων έχει οφειλή στο ΙΚΑ ύψους 780.000 ευρώ, ενώ σε έλεγχο, τον Μάιο, στα γραφεία τις επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι χορηγούσε αποδείξεις χρησιμοποιώντας τα στοιχεία άλλης εταιρείας που ωστόσο είχε διακόψει τη λειτουργία της.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Οικονομική Αστυνομία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών καθαρισμού εκτός του ότι ασφάλιζαν εικονικά τους υπαλλήλους τους δεν τους κατέβαλλαν μισθούς, επιδόματα και δώρα που δικαιούνταν. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην περίπτωση 58χρονης καθαρίστριας της οποίας τα ένσημα ακυρώθηκαν, με συνέπεια όχι μόνο να διακοπεί η προσωρινή σύνταξή της, αλλά και να μην μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί λόγω έλλειψης ενσήμων. Στις επιχειρήσεις καθαρισμού που ελέγχθηκαν συγκαταλέγεται μεγάλη εταιρεία που έχει συμβληθεί μεταξύ άλλων και με το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνοντας και έργα καθαριότητας δημοσίων κτιρίων. Δεν έχει διαπιστωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία ασφάλιζε εικονικά τους υπαλλήλους της. Ωστόσο, μεταβίβαζε έργα που αναλάμβανε σε εταιρείες-υπεργολάβους που έκαναν χρήση του δικτύου εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων.

Σε βάρος των 18 εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας, της παραβίασης φορολογικής νομοθεσίας κ.ά. Υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την άσκηση ποινικών διώξεων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή