Oι «στρατιώτες» του speedball

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ντορίτο 1», «Φίδι 2», «Ρουκέτα α», «Μάγια». Για τους αδαείς η διάλεκτος είναι παντελώς άγνωστη. Για τους μυημένους στο speedball, το αγωνιστικό paintball δηλαδή, κρύβει πολύτιμες πληροφορίες: οι προπονητές ονοματίζουν τα εμπόδια, κατευθύνοντας την ομάδα για το πώς θα κινηθεί μέσα στο πεδίο, έτσι ώστε να «χτυπηθεί» κάποιος αντίπαλος. Το τουρνουά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ενταση, φωνές και ήχος από ριπές. Το χρώμα έχει την… τιμητική του – η εξάρτυση των συμμετεχόντων, πολύχρωμος καμβάς!

Προερχόμενοι από διάφορες επαγγελματικές τάξεις -από φοιτητές μέχρι επιχειρηματίες-, οι παίκτες αφιερώνουν κάθε Κυριακή τρεις ώρες στο αγαπημένο τους χόμπι. Εντάσσονται σε ομάδες και προπονούνται συστηματικά. «Είχα διαβάσει ένα άρθρο, ήρθα από περιέργεια, “κόλλησα”. Σε κανένα άλλο άθλημα δεν ανεβαίνει τόσο η αδρεναλίνη σου τα 30 – 40 δευτερόλεπτα που διαρκεί κάθε γύρος», λέει ο Στέφανος Κωτσιόπουλος, στέλεχος εταιρείας. «Μοιάζει με τους “κλέφτες κι αστυνόμους” που παίζαμε μικροί».

Ο Κωνσταντίνος Λάμπρου, αρχιτέκτονας, αρχηγός της ομάδας των Αργοναυτών, καταγράφει ήδη δεκαετή θητεία στο speedball: «Ετσι ξεφεύγω από την καθημερινότητα, ηρεμώ για όλη την εβδομάδα». Δεν αντιδρά η οικογένεια; «Εχουν συνηθίσει. Ωστόσο, όλοι έχουμε εισπράξει κάποια στιγμή σχόλια, όπως: “Τι αυτοκίνητο είναι αυτό που έφερες;” -επειδή είναι παρκαρισμένο κοντά στα πεδία και τρώει μπίλιες-, “Πάρε σακούλες σκουπιδιών και βάλε τα άπλυτά σου, θα βουλώσει το πλυντήριο!”», λέει γελώντας.

Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται όπλα και «σφαίρες», πόσο επιθετικό θεωρείται ως άθλημα; «Καθόλου!» απαντά ο Νεκτάριος Σταμπολίδης, ιδιοκτήτης του Sniper Club (πεδίου χρωματοσφαίρισης έκτασης 20 στρεμμάτων στην Παλλήνη) και διοργανωτής του πανελλήνιου πρωταθλήματος. «Η αγωνιστική χρωματοσφαίριση (speedball), θεωρείται το πιο αναπτυσσόμενο άθλημα παγκοσμίως. Είναι παιχνίδι αντιμιλιταριστικό. Απομυθοποιεί τις εμπόλεμες καταστάσεις, καθώς όποιος θεωρεί τον εαυτό του άτρωτο, εδώ προσγειώνεται: μόλις σε χτυπήσει το σφαιράκι, βγαίνεις. Ειδικά τα παιδιά που παίζουν στον υπολογιστή με έναν αέρα αήττητου, συνειδητοποιούν πόσο ευάλωτος είναι κάποιος στην πραγματικότητα».

Τα λεγόμενά του ενισχύει ο Στέφανος. «Οσα χρόνια παίζω δεν έχω δει να “χτίζεται” επιθετικότητα μεταξύ των παικτών. Είμαστε μια κοινότητα, 200-300 παίκτες, που γνωριζόμαστε με τα μικρά μας ονόματα, συναντιόμαστε Σαββατοκύριακα και παίζουμε. Ο “χτιστός” δεν μπορεί να παίξει εδώ, τον αποβάλλει το σύστημα, ούτε δεχόμαστε ακραίες συμπεριφορές». Οσο για τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του speedball, ο κ. Σταμπολίδης προσθέτει: «Δεν εμπεριέχει σωματική επαφή, ενώ οι πιθανότητες τραυματισμού είναι ελάχιστες, αφού παίζεις ανάμεσα σε φουσκωτά μπαλόνια και κάτω έχει γκαζόν. Οπως μάλιστα σημειώνεται από σχετικές έρευνες, θεωρείται το τρίτο πιο εγκεφαλικό άθλημα μετά το τένις και το πινγκ πονγκ. Τέλος, δεν παίζουν ρόλο η σωματοδομή και η ηλικία. Αν και δεν θα τον κάνει fit, δίνει την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο άνω των 40 κυρίως να μην περάσει την Κυριακή του καθισμένος στον καναπέ». 

Πώς παίζεται

➽ Κάθε ομάδα αποτελείται από 5 παίκτες, στόχος να “χτυπήσουν” τους αντιπάλους και να κατακτήσουν τα εμπόδιά τους, τα οποία βρίσκονται συμμετρικά εκατέρωθεν του γηπέδου, πατώντας ένα κουμπί στη βάση, το buzzer. Μόλις χτυπηθείς, είσαι υποχρεωμένος να βγεις έξω. Διαφορετικά, παίρνεις ποινή από τον κριτή. Σε περίπτωση που επιχειρήσεις να σκουπιστείς για να σβήσεις την μπογιά, θα βγει άλλος ένας παίκτης ή ακόμη και τρεις παίκτες.

➽ Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 20 ομάδες με διαφορετικό αριθμό μελών η καθεμία.

➽ Το άθλημα έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στην Ελλάδα. Ως ψυχαγωγικό – “recball” (rec: recreation = ψυχαγωγία) αρχικά, ως αγωνιστικό στη συνέχεια.

➽ Αφετηρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία.

➽ Σε ό,τι αφορά τις διοργανώσεις: υπάρχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα και τα πρωταθλήματα εξωτερικού. Το ευρωπαϊκό, που ονομάζεται Millenium, έχει τέσσερα σκέλη -ξεκινούν το Μάρτιο και τελειώνουν τον Οκτώβριο- και πραγματοποιείται σε  διαφορετικές χώρες. Εκεί όχι μόνο έχουμε ελληνικές συμμετοχές, αλλά και διακρίσεις.

Εξοπλισμός

Τα όπλα του ψυχαγωγικού (paintball) διαφέρουν από αυτά  του αγωνιστικού (speedball) στη σταθερότητα.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, τα όπλα speedball ρίχνουν 10 μπίλιες το δευτερόλεπτο για την Ευρώπη και 12 για την Αμερική.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, κάθε παίκτης ρίχνει κατά μέσο όρο 500 σφαιράκια. Συνολικά σε ένα τουρνουά μπορεί να πέσουν 30.000 μπίλιες.

Το όπλο κοστίζει γύρω στα 1.800 €. Για την εμφάνιση (μάσκες, ρούχα προστασίας, αγκωνίδες, επιγονατίδες, ενισχυμένο παντελόνι για τα πεσίματα κ.λπ.), το κόστος κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 €.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή