Αλλα 40 εκατ. για παιδικούς σταθμούς

Αλλα 40 εκατ. για παιδικούς σταθμούς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών και νηπίων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημοτικούς και ιδιωτικούς) για την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015. Ικανοποιείται έτσι το αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Με τα κονδύλια αυτά υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν δωρεάν 89.000 παιδιά, έναντι 68.000 πέρυσι.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ύστερα από σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ο. Κωνσταντινόπουλου, του υφυπουργού Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου, του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνη και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΤΑΑ (φορέας που υλοποιεί το πρόγραμμα) κ. Ι. Μέξη. Με τα επιπλέον χρήματα καλύπτεται το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, καθώς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και στα κέντρα για παιδιά με αναπηρίες. «Ισχυρό δείγμα κοινωνικής πολιτικής για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τις άνεργες και εργαζόμενες μητέρες, αλλά και αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, των δήμων και του ιδιωτικού τομέα», χαρακτήρισε την απόφαση ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, όπου καταγράφηκε έκρηξη στα αιτήματα συμμετοχής. Οι αιτήσεις αφορούσαν πάνω από 112.000 παιδιά, έναντι 96.000 πέρυσι. Και αυτό παρότι είχαν αυστηροποιηθεί φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια (27.000 από 30.000 ετήσιο εισόδημα).

Οι θέσεις που καλύπτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αυξάνονται διαρκώς την τελευταία τετραετία. Από 48.000 παιδιά το 2011, στα 57.000 το 2012, στα 68.500 το 2013 και στα 89.000 φέτος.

Το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου «η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της αυτοδιοίκησης».

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «με την υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και επίμονη στάση και θέση της κατόρθωσε να πείσει την κυβέρνηση». Υπογραμμίζει όμως ότι ύστερα από αυτήν τη θετική εξέλιξη «γίνεται σαφές ότι γι’ αυτές τις κοινωνικές δομές που αφορούν την ευαίσθητη προσχολική ηλικία επιβάλλεται να εξευρεθεί μόνιμη και σταθερή λύση».

Ας σημειωθεί ότι, ακόμη κι αν διετίθεντο περισσότερα κονδύλια, δεν θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά που το δικαιούνται (με βάση τα κριτήρια του προγράμματος), καθώς είχε επιβληθεί ένας οριζόντιος περιορισμός των προσφερόμενων θέσεων (μέγιστο το 70% των σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα), με αποτέλεσμα οι προσφερόμενες θέσεις να είναι 89.500 συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή