Ρίγανη, θυμάρι, άνηθος, βασιλικός και χαμομήλι, ελληνικά με ταυτότητα

Ρίγανη, θυμάρι, άνηθος, βασιλικός και χαμομήλι, ελληνικά με ταυτότητα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη του κλάδου της καλλιέργειας και πώλησης βοτάνων αναμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη χθεσινή υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον «Τεχνικό Κανονισμό Αποδοχής Ποικιλιών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών». Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά την υπογραφή, η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά τη δυνατότητα να φτιάξει «Εθνικό Κατάλογο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών», εγγράφοντας σε αυτόν βελτιωμένες ελληνικές και ξένες ποικιλίες φυτών και βοτάνων. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας δίνοντας θέσεις εργασίας σε νέους αγρότες ή βελτιώνοντας το εισόδημα παλιότερων.

Μέχρι σήμερα, όπως έχει επισημανθεί από επαγγελματίες του κλάδου, έμποροι και αγρότες αναγκάζονταν να κάνουν εισαγωγές πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, ακόμη κι όταν αφορούσε αμιγώς ελληνικές ποικιλίες. Σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποιούσαν ελληνικούς μη πιστοποιημένους σπόρους με αποτέλεσμα τα προϊόντα που παράγονταν να ήταν χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας. Πρώτα, στον νέο Εθνικό Κατάλογο αναμένεται να μπουν άνηθος, βασιλικός, χαμομήλι, θυμάρι και ρίγανη.

«Η χώρα μας, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν έχει περιθώρια να χάνει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος, από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Eνας πλούτος που έμενε μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητος. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια “χρυσή” επιχειρηματική ευκαιρία. “Διαβατήριο” γι’ αυτήν την ευκαιρία αποτελεί ο Τεχνικός Κανονισμός και η δημιουργία του Εθνικού Καταλόγου, που θα πιστοποιεί την προέλευση, θα δίνει υπεραξία στα προϊόντα και θα ανοίξει τον δρόμο τόσο για νέες θέσεις εργασίας όσο και για νέες αγορές, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της πατρίδας μας, για χρήσεις στα τρόφιμα, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή