Άνδρας 85 ετών το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Άνδρας 85 ετών το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014 ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το περιστατικό αφορά έναν άνδρα 85 ετών, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

 Το ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2013 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει από τα τέλη της προηγούμενης περιόδου μετάδοσης τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι αναμένεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα έλεγχου των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια. Επίσης, έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα από τις αρχές του καλοκαιριού οι επαγγελματίες υγείας της χώρας για τις κλινικές εκδηλώσεις του ιού του Δυτικού Νείλου και την ανάγκη επιτήρησης των κρουσμάτων.

 Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες τα 5 τελευταία χρόνια, από το 2010, στη χώρα μας και έχουν καταγραφεί ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

 Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του νύγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

 Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ. όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή