Εντονο πρόβλημα στην αιμοδοσία λόγω διακοπών

Εντονο πρόβλημα στην αιμοδοσία λόγω διακοπών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προχθές ξεκινήσαμε την εφημερία με λιγότερες από δέκα φιάλες αίματος 0+. Είναι το αίμα που μπορούν να πάρουν όλοι οι οργανισμοί και γι’ αυτό είναι απαραίτητο στις εφημερίες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχουν ατυχήματα. Δεν ξέρω τι θα είχε γίνει αν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό που θα χρειαζόταν άμεσα μετάγγιση». Η αιματολόγος του Ευαγγελισμού κ. Μαρία Μπουζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Καθώς όμως το πρόβλημα ανακύπτει έντονο κάθε εποχή διακοπών, τονίζει ότι «δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθώσει η πολιτεία μόνη, αλλά αφορά τον καθένα μας. Δεν πρέπει να φεύγουμε διακοπές προτού δώσουμε αίμα».

Οι ομάδες των συμπολιτών μας που χρειάζονται πολλές μεταγγίσεις έχουν ασφαλώς μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες στην υγεία ασθενών που χρειάζονται μετάγγιση. «Η αστάθεια στην παροχή αίματος προκαλεί βλάβη στην υγεία των θαλασσαιμικών, εντείνει την ανασφάλεια, ανατρέπει τον καθημερινό προγραμματισμό των οικογενειών τους και θίγει την αξιοπρέπεια τους», εξηγεί η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας κ. Ιωάννα Μύριλα.

Το υπουργείο Υγείας, διά της γ.γ. Δημόσιας Υγείας, κ. Χ. Παπανικολάου, εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστικό, λέγοντας πως κάθε χρόνο αυτή την εποχή παρατηρείται έλλειψη και ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, στη χώρα μας συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος ετησίως από εθελοντές, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες 10 χώρες σε αιμοδότες στην Ευρώπη. Είναι όμως και η δεύτερη χώρα, μετά τη Δανία, σε κατανάλωση αίματος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος επισκέφθηκε προ ημερών το ΕΚΕΑ η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, η οποία επιπλέον είχε σχετικές διαβουλεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Οπως επισημάνθηκε, περίπου το 50% των αιμοληψιών της χώρας προέρχεται από αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος (αιμοδότες που προσφέρουν αίμα όταν υπάρχει ανάγκη σε κάποιον συγγενή τους), 45% προέρχεται από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο προέρχεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οπως επισημάνθηκε, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της χώρας σε ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος, στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των συστηματικών μη αμειβόμενων εθελοντών αιμοδοτών και να μειωθούν σταδιακά οι αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα προγραμματισμού και ελέγχου των ποσοτήτων.

Οι Θαλασσαιμικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επόμενους εβδομάδες όπου και αναμένονται να υπάρξουν ελλείψεις λόγω των καλοκαιρινών αδειών αλλά και του επικείμενου ιού του Δυτικού Νείλου όπου πρώτα θα θίξουν τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

Και στο διαχρονικό μέρος του προβλήματος, όμως, η κ. Μύριλα κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες. «Το Γενικό Κρατικό Νίκαιας είχε μια εξωτερική μονάδα, δωρεά ιδιώτη και ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό όλα τα χρόνια, καταφέρνοντας να συλλέξει αίμα από 15.000 πολίτες. Τώρα το όχημα πάλιωσε και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή