«Δεινοί» κολυμβητές από την ηλικία των πέντε μηνών…

«Δεινοί» κολυμβητές από την ηλικία των πέντε μηνών…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χτυπάμε όλοι μαζί τα ποδαράκια στο νερό» λέει μια φωνή αργά και σταθερά «ετοιμαζόμαστε για βουτιά», «κάνουμε τη βαρκούλα» και τέλος τους προτρέπει να «παίξουν με το μακαρόνι». Ο Δημήτρης, η Νικολέττα, ο Γιώργος και η Μαργαρίτα με τη βοήθεια των μαμάδων τους ακολουθούν επιμελώς τις οδηγίες. Αλλοτε υποδύονται τα καβουράκια, άλλοτε γίνονται αλογάκια χωρίς να κρύβουν τον ενθουσιασμό τους σε κάθε νέα «δοκιμασία», ξεφωνίζοντας από χαρά. Αλλωστε, οι τέσσερις μπόμπιρες, τα περίφημα «Σαρδελάκια», ηλικίας από πέντε έως δέκα μηνών, είναι πλέον «δεινοί» κολυμβητές, έπειτα από την ολοκλήρωση των μαθημάτων βρεφικής κολύμβησης, baby swimming α λα ελληνικά, στο κολυμβητήριο «Γοργόνες και Μάγκες» στην Αν. Γλυφάδα. Αντίστοιχα, μαθήματα βρεφικής κολύμβησης παραδίδονται σε όλη την Αθήνα, όπως στο κολυμβητήριο «Μπουρμπουλήθρες» στον Πειραιά και στο ΟΑΚΑ στο Μαρούσι. «Χωρίζουμε τα βρέφη ανά ηλικίες σε διαφορετικά τμήματα», εξηγεί η γυμνάστρια και εκπαιδεύτρια του baby swimming, Βίκυ Κουκουβά, «από 3 έως 14 μηνών, από 14 μηνών έως 2,5 ετών, από 2,5 έως 3,5 ετών και τέλος μέχρι την ηλικία των 5 ετών». Στην τελευταία ηλικιακή βαθμίδα οι μαθητές μπαίνουν στην πισίνα, που δεν έχει χλώριο αλλά ενεργό οξυγόνο, χωρίς τους γονείς τους.

«Στα βρέφη αρέσουν πολύ τα μακροβούτια, καθώς τους μεταφέρει στην εποχή που βρίσκονταν στο αμνιακό υγρό, στη μήτρα της μαμάς τους», περιγράφει η εκπαιδεύτρια, «εξ ου και μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους μέσα στο νερό». Οι αντιδράσεις όταν πια φτάσουν τα δύο έτη αλλάζουν, «καθώς τότε έχουν αναπτύξει την προσωπικότητά τους και τους ενστικτώδεις φόβους τους». Ολες οι ασκήσεις του μαθήματος έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο, «την εκγύμναση δηλαδή και την ενδυνάμωση ενός μυός, όταν για παράδειγμα πραγματοποιούν τη στάση καβουράκια, όπου στέκονται δηλαδή με τα χέρια τους στην άκρη της πισίνας, δυναμώνουμε την πλάτη τους». Τα παιδιά έχουν την αίσθηση ότι παίζουν, ενώ στην ουσία εκπαιδεύονται, αρχικά να αυτοπροστατεύονται μέσα στο νερό και εν συνεχεία να επιπλέουν. Τη διαφορά στην εξοικείωση με το νερό και στις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει τα παιδιά, διαπιστώνουν οι γονείς στις… παραλίες. «Ολη τη σεζόν συγκρίνουν τα παιδιά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ενώ το καλοκαίρι έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν αντικειμενικά την πρόοδό τους». Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, δύο ετών τα νήπια θα είναι σε θέση να κολυμπούν.

Η επίδραση της εβδομαδιαίας κολύμβησης στην εξέλιξη των βρεφών είναι πολυεπίπεδη. «Σύμφωνα με τους αναπτυξιολόγους, η κολύμβηση είναι το μόνο άθλημα που αρμόζει στα βρέφη», εξηγεί στην «Κ» η υπεύθυνη των μαθημάτων, κ. Γιούλη Θάνου, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και καθηγήτρια κολύμβησης, που έχει εξειδικευτεί στη βρεφική κολύμβηση. «Τα βρέφη ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα μέσω της κολύμβησης, ενώ όσα έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχει παρατηρηθεί ότι αναπτύσσονται γρηγορότερα καλύπτοντας τη διαφορά προωρότητας από τα συνομήλικά τους παιδιά». Επίσης, τα ομαδικά μαθήματα κολύμβησης αποτελούν μια πρώτη μικρογραφία τάξης. «Τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούουν στη δασκάλα και να αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα παιδιά», εξηγεί η κ. Θάνου, «επιπλέον, εκτονώνοντας την ενεργητικότητά τους στην πισίνα, επιστρέφουν πιο ήρεμα στο σπίτι και κοιμούνται… του καλού καιρού!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή