Διαμαρτυρία μεταναστών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεργία πείνας έχουν εξαγγείλει από την περασμένη Δευτέρα μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας, διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους, και ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι και να ανασταλεί η απέλασή τους. Χθες αργά το βράδυ ωστόσο, πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ανέφεραν ότι η απεργία έληξε και όλοι οι κρατούμενοι δέχθηκαν να σιτιστούν, χωρίς να διευκρινίζεται κάτι περισσότερο.

Δύο από τους μετανάστες είχαν επικοινωνήσει με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενημερώνοντας για την πρόθεσή τους να κάνουν απεργία πείνας προκειμένου να διεκδικήσουν την απελευθέρωσή τους. «Με το γραφείο μας επικοινώνησαν δύο Αφγανοί, χθες και σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα και Τρίτη) και μας ενημέρωσαν ότι αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας γιατί θεωρούν την κράτησή τους διακριτική μεταχείριση, καθώς άλλοι νεοεισερχόμενοι τρίτων χωρών που κρατούνταν στη Σάμο έχουν αφεθεί ελεύθεροι με αναστολή της απέλασής τους. Πρόκειται για περίπου 100 άτομα. Επίσης, μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν και τουλάχιστον 20 ανήλικοι και κάποιοι άρρωστοι, τους οποίους, όπως μας αναφέρουν, δεν επισκέφθηκε γιατρός», είπε στην «Κ» η κ. Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας (Υ.Α.) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το περιστατικό πάντως, τονίζουν στελέχη της Υ.Α. και άλλων οργανώσεων που ασχολούνται με το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, επαναφέρει τα ερωτήματα προς την Πολιτεία όσον αφορά την κράτηση των μεταναστών που -σύμφωνα με την Υ.Α.- «αντί να είναι εξαιρετικό μέτρο, αποτελεί για πολλές κυβερνήσεις μια συνήθη πρακτική με στόχο την αποθάρρυνση της παράτυπης εισόδου ή παραμονής στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή