Καταπατητές σχεδίασαν τη βομβιστική επίθεση κατά του δημάρχου

Καταπατητές σχεδίασαν τη βομβιστική επίθεση κατά του δημάρχου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρειες για το σχέδιο βομβιστικής επίθεσης εναντίον του δημάρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη από μέλη σπείρας που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη περιγράφονται στα έγγραφα της δικογραφίας, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Ειδικότερα, προκύπτει ότι πίσω από το σχέδιο επίθεσης κατά του κ. Πολάκη βρίσκεται διένεξη της δημοτικής αρχής με οικογένεια του χωριού Σκαλωτή Σφακίων, μέλη της οποίας κατηγορούνται ότι καταπάτησαν έκταση που ανήκει στον εν λόγω δήμο.

Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει συγκεκριμένα ότι το σχέδιο βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε να υλοποιήσει ο ένας από τους συνολικά 12 συλληφθέντες, ο οποίος διατηρεί συγγενική σχέση με την οικογένεια των καταπατητών, σε βάρος των οποίων ο δήμαρχος Σφακίων προσπάθησε να επιβάλει πρόστιμο. Το σχέδιο επίθεσης εναντίον του δημάρχου δεν υλοποιήθηκε καθώς αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρεθύμνου, που στο μεταξύ υπέκλεπταν τις συνομιλίες των μελών της σπείρας, εντόπισαν (δήθεν σε τυχαίο έλεγχο) τα εκρηκτικά στο σπίτι του συλληφθέντος στην περιοχή της Επισκοπής. Συνολικά, κατασχέθηκαν 3,2 κιλά ζελατοδυναμίτιδας και 833 γραμμάρια αμμωνιοδυναμίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της σπείρας είχαν την 6η Φεβρουαρίου 2014 πληροφορηθεί με τη συνδρομή ασφαλιστή (βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων) την ακριβή διεύθυνση κατοικίας του δημάρχου, καθώς και τα στοιχεία του Ι.Χ. που χρησιμοποιούσε  για  τις  μετακινήσεις του.

Με Καλάσνικοφ

Τα έγγραφα της δικογραφίας αποκαλύπτουν λεπτομέρειες και για την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσαν τα μέλη της σπείρας (την 16η Ιανουαρίου 2014) κατά του σπιτιού επιχειρηματία, που διατηρεί δύο νυχτερινά καταστήματα στην πόλη του Ρεθύμνου. Το σχέδιο επίθεσης κατέστρωσαν δύο από τους κατηγορουμένους για συμμετοχή στη σπείρα, ενώ ως φυσικός αυτουργός της ένοπλης επίθεσης κατηγορείται Αλβανός υπήκοος. Διαπιστώνεται ακόμα ότι οι φερόμενοι ως δράστες ματαίωσαν τρεις φορές το σχέδιο επίθεσης (το διάστημα 4 έως 9 Δεκεμβρίου 2013) επειδή ο επιχειρηματίας απουσίαζε από το σπίτι του. «Κατόπιν τούτου, οι κατηγορούμενοι μερίμνησαν ώστε να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί σε κατάλληλο μέρος πέριξ της εν λόγω οικίας ο A. I. (σ.σ.: ο Αλβανός υπήκοος που είχε αναλάβει να υλοποιήσει την ένοπλη επίθεση) εφοδιασμένος με το προαναφερόμενο πολεμικό τυφέκιο και είδη οπλισμού τουλάχιστον τρεις φορές, πλην όμως, ελλείψει ανθρώπινης παρουσίας από την οικία, δεν εκτελέστηκε το σχέδιό τους καταδεικνύοντας σαφώς ότι οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι επεδίωκαν να πλήξουν την οικία του… ενόσω αυτός θα βρισκόταν στο εσωτερικό του» αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα. Αποκαλύπτεται επίσης ότι ο Αλβανός φυσικός αυτουργός της επίθεσης πυροβόλησε 17 φορές κατά του σπιτιού του επιχειρηματία, ενώ θραύσματα από βολίδες του Καλάσνικοφ βρέθηκαν σφηνωμένες όχι μόνο στους τοίχους και τις πόρτες του σπιτιού αλλά επίσης στον καναπέ του σαλονιού, στην γκαρνταρόμπα και στο μπάνιο του ισογείου. Για τις ανωτέρω υποθέσεις συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου 12 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή