Η πρόοδος ως καθημερινότητα

Η πρόοδος ως καθημερινότητα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι ευχάριστα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι τάσεις ήταν πτωτικές, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας βλέπουν τώρα να εισρέει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος στην επισκεψιμότητα και τα έσοδα από τα εισιτήρια ξεκίνησε πολύ προτού κορυφωθεί η τουριστική κίνηση. Και σίγουρα τονώθηκε με το παραπάνω με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας (8 π.μ. με 8 μ.μ.), που εφαρμόζεται από τον Απρίλιο σε 33 χώρους με κριτήριο την επισκεψιμότητά τους.

Ετσι, η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει για τον συγκεκριμένο μήνα αύξηση των επισκεπτών των μουσείων κατά 11,9% και των εισπράξεων κατά 33,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους την ίδια περίοδο έχουμε αύξηση επισκεπτών κατά 25,2%, καθώς και εσόδων σε ποσοστό 29,2%. Πράγματι, πολλοί χώροι σουλουπώθηκαν, πωλητήρια και προϊόντα αναβαθμίστηκαν. Ομως, αυτό αφορά κυρίως τους χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας. Υπάρχουν και πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που εξακολουθούν να υφίστανται την παραίτηση και τη φθορά. Οπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Υπέροχο κτίριο στο κάστρο, ένα μνημείο από μόνο του, πανέμορφο δείγμα της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε την εποχή της φραγκοκρατίας στο νησί. Ομως στις εσωτερικές αυλές του, όπου βρίσκονται μεγάλα γλυπτά, τα κιγκλιδώματα, τα παράθυρα και όχι μόνο χρειάζονται φροντίδα. Περπατάς και, ακουμπώντας τους φθαρμένους τοίχους, παίρνεις και την μπογιά τους μαζί σου, ενώ οι ξύλινες βιτρίνες περισσότερο δυσκολεύουν τον επισκέπτη να θαυμάσει τα αρχαία, παρά τον βοηθούν. Ευγενικοί οι υπάλληλοι προσφέρουν, ευτυχώς, ενημερωτικά φυλλάδια, όμως κάτι περισσότερο, ένας οδηγός, δεν βρέθηκε στην ελληνική γλώσσα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου στο οποίο λείπουν βασικές λεπτομέρειες. Με αυτές πρέπει, από τώρα, να συνεχίσει το δεύτερο μέρος του σχεδίου της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το ΥΠΠΟΑ. Οπου αναβαθμίστηκαν, τα μουσεία κέρδισαν κοινό. Η περιφέρεια το έχει περισσότερο ανάγκη. Η σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού, εκτός από τις αισιόδοξες εξαγγελίες, οφείλει να είναι μια απτή καθημερινότητα που θα ξεκινά από τα WC των μουσείων και θα φτάνει στην ουσιαστική υποστήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή