Τα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, η διεθνής εικόνα μας που επιμένει

Τα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, η διεθνής εικόνα μας που επιμένει

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μία αλήθεια, και αυτή λέει ότι για το διεθνές κοινό, το μεγάλο τουριστικό ρεύμα που θέλουμε να προσελκύσουμε και να αυξήσουμε, η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την αρχαία κληρονομιά της. Και αυτή μας εκπροσωπεί, εν πολλοίς, σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης. Πέρα από την εθνική μας συνείδηση είναι και η πηγή περηφάνιας αλλά και πλούτου, πνευματικού, ηθικού και υλικού.

Το αποδεικνύουν τα διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters, εν προκειμένω, που συχνά-πυκνά διοχετεύουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου φωτογραφίες από τα αρχαιολογικά μας μουσεία. Ακόμη και αν δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι, τα αρχαιολογικά μουσεία προσελκύουν πλήθη, ιδίως το Εθνικό Αρχαιολογικό απ’ όπου και οι ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του Αλκη Κωνσταντινίδη που έστειλε το Reuters. Η συγκυρία, δε, των ευρημάτων στην Αμφίπολη τροφοδοτεί διαρκώς την επικαιρότητα και προκαλεί και αυτή αύξηση του ενδιαφέροντος, που μεταφράζεται σε αύξηση επισκεψιμότητας σε πολλά μουσεία. Ηδη, πολλοί έχουν αναρωτηθεί για την παρουσία και τον συμβολισμό της Σφίγγας στην Αρχαία Ελλάδα, με αφορμή τις ακέφαλες Σφίγγες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, και άλλοι ρώτησαν ειδικούς και άλλοι προτίμησαν να «γκουγκλάρουν» ή να ανοίξουν κανένα βιβλίο. Γι’ αυτό και τα πρακτορεία ενισχύουν αυτήν την περιέργεια και μας τροφοδοτούν με νέο κύκλο φωτογραφιών, με την περίφημη Σφίγγα, π.χ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών (φωτογραφία του Γιώργου Κονταρίνη). Παρότι πολλοί δυσανασχετούν με τον «κιτρινισμό» (και ορθώς), μένει τουλάχιστον το κέρδος του αυξημένου ενδιαφέροντος για μάθηση, έστω από λίγους. Είναι κέρδος. Και η Ελλάδα εξακολουθεί και προβάλλεται ως χώρα ενός σπουδαίου παρελθόντος. Ας κάναμε κάτι και για το παρόν…

Εντυπωσιακά ίχνη από τη Δεύτερη Ενετοκρατία αποκαλύφθηκαν στο Ναύπλιο

Είναι σύνηθες αλλά πάντα συναρπαστικό να έρχονται στο φως ίχνη από άλλες ιστορικές περιόδους που επί αιώνες βρίσκονται θαμμένα στη γη. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες αρχαίες χώρες, όπου και να σκάψεις κάτι θα βρεις… Ετσι και στο Ναύπλιο, όπου οι εργασίες ανάπλασης της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο αποκάλυψαν τις βάσεις των τειχών του ενετικού προμαχώνα. Ανακοινώθηκε ότι τα ευρήματα ανήκουν στη Δεύτερη Ενετοκρατία, δηλαδή στην περίοδο 1686-1715, όταν οι Βενετοί, υπό τον αρχιστράτηγο Μοροζίνι, ανακατέλαβαν το Ναύπλιο από τους Τούρκους. Η πόλη γνώρισε ακμή, και από εκείνη την περίοδο μας έχει κληροδοτηθεί η οχύρωση του Παλαμιδιού. Εργο της πρώτης Ενετοκρατίας (που τελείωσε το 1540) είναι το Μπούρτζι.

Μαζί με τα ίχνη του προμαχώνα αποκαλύφθηκε και μέρος του δικτύου ομβρίων υδάτων που είχαν κατασκευάσει και χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί την εποχή 1686-1715. Oλα τα ευρήματα θα μελετηθούν προτού προχωρήσουν τα έργα. Το Ναύπλιο, Napoli di Romania κατά τους Ενετούς, μας εκπλήσσει πάντα με την πλούσια ιστορία του.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή