Νέοι επικεφαλής στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Νέοι επικεφαλής στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επέφεραν οι τροποποιήσεις του νόμου για την αναδιάρθρωση του Σώματος (4249/2014) οι οποίες προωθήθηκαν με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Ανώτατοι αξιωματικοί που στις πρόσφατες κρίσεις είχαν τοποθετηθεί σε νεοσυσταθείσες θέσεις μετακινήθηκαν εκ νέου ώστε να καλύψουν κενά που δημιούργησαν οι αλλαγές – παρεμβάσεις Κικίλια στο οργανόγραμμα.

Ετσι, οι αντιστράτηγοι Μανώλης Κατριαδάκης και Ηλίας Γεωργόπουλος, που είχαν προ μηνών τοποθετηθεί επικεφαλής των Κλάδων Αλλοδαπών και Ασφάλειας αντίστοιχα, ανέλαβαν, χθες, ο μεν πρώτος χρέη επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος και ο δεύτερος επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Πρόκειται για θέσεις του οργανογράμματος που είχε καταργήσει ο νόμος για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και επανέφερε η τροπολογία Κικίλια. Στο πόστο του κ. Κατριαδάκη τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Νίτσας, ενώ το τιμόνι του Κλάδου Ασφαλείας ανέλαβε αντί του κ. Γεωργόπουλου ο κ. Αλκιβιάδης Τζοΐτης, διοικητής της Αντιτρομοκρατικής, το διάστημα από το 2009 έως τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Δημήτρης Σοφιός από προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης ανέλαβε χρέη βοηθού επιτελάρχη (στη θέση του επιτελάρχη παραμένει ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας) και τη θέση του κάλυψε ο κ. Δημήτρης Ζάγκας. Ο κ. Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, που τους τελευταίους μήνες ήταν ο δεύτερος σε ιεραρχία αξιωματικός του Κλάδου Τάξης, επέστρεψε στη θέση του επικεφαλής της ΓΑΔΑ απ’ όπου είχε μετακινηθεί μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη μετακίνηση του μέχρι πρότινος διοικητή της ΓΑΔΑ Γιάννη Διαμαντόπουλου, από τον 5ο στον 13ο όροφο του αστυνομικού Μεγάρου και στο τιμόνι της Οικονομικής Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Διαμαντόπουλος υπήρξε για χρόνια διοικητής των αστυνομικών υπηρεσιών του Πειραιά. Στην Οικονομική Αστυνομία παρέμεινε ως νούμερο δύο στην ιεραρχία ο κ. Απόστολος Αλαμάνας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες οδήγησε την υπηρεσία σε σημαντικές επιτυχίες.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε η μετακίνηση του κ. Δημήτρη Γεωργατζή, από τη θέση του διοικητή Ασφαλείας σε αυτήν του επικεφαλής του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης. Ανακοίνωση που έμμεσα αναφέρεται στο θέμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) της οποίας ο κ. Γεωργατζής διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών: «Οι υπηρεσιακές μεταβολές δεν αποτελούν απόρροια ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα παρέχει τα εχέγγυα για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και τον σεβασμό προς τα στελέχη και την προσφορά ενός εκάστου…».

Τη θέση του μέχρι πρότινος διοικητή Ασφαλείας Αττικής πρόκειται να καλύψει μέχρι νεοτέρας ο δεύτερος τη τάξει αξιωματικός της υπηρεσίας, Χρήστος Παπαζαφείρης.

Μένουν στη θέση τους

Ανεπηρέαστοι από τις μετακινήσεις έμειναν ο νυν διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Αντώνης Μπάκας, ο διοικητής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Μανώλης Πλουμής, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής Γιάννης Φραγκίσκος, όπως και ο διοικητής της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων Παναγιώτης Αλειφέρης.

Θέμα χρόνου θεωρείται, τέλος, η μετακίνηση του κ. Παναγιώτη Στάθη από το τιμόνι της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων σε αυτό -πιθανότατα- της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κατά πληροφορίες, η μετακίνησή του ανεστάλη προσωρινά (σε συνεννόηση με τον κ. Κικίλια) έως ότου ολοκληρωθούν εκκρεμείς έρευνες της υπηρεσίας του. Τη διοίκηση των «Αδιάφθορων» πρόκειται να αναλάβει ο κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, επί σειρά ετών επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Για τη θέση του υποδιοικητή της Διεύθυνσης έχει ήδη επιλεγεί ο κ. Γιώργος Καστάνης, έμπειρος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή